Proslava župne svetkovine i podjela službi bogoslovima

Foto: https://biskupija-mostar.ba/

MOSTAR – Mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić za vrijeme euharistijskoga slavlja, 27. prosinca, na svetkovinu župnoga zaštitnika sv. Ivana u crkvi sv. Ivana, apostola i evanđelista u Mostaru, primio je trojicu kandidata za sveti red za Mostarsko-duvanjsku biskupiju, jednoga kandidata za Trebinjsko-mrkansku biskupiju te postavio u službu čitača lektora jednoga bogoslova Mostarsko-duvanjske biskupije.
U koncelebraciji s biskupom sudjelovali su generalni vikar mons. dr. Nikola Menalo, povjerenik za duhovna zvanja i kancelar don Stipe Gale, župnik župe sv. Ivana don Ivan Turudić, te svećenici iz mostarskih župa kao i župnici župa odakle dolaze bogoslovi koji su primili službe i primljeni među kandidate za sveti red.
U homiliji biskup Palić je na početku podsjetio sve da nakon Božića slavimo tri uzastopna blagdana: svetog Stjepana, đakona i prvomučenika, koji svojom smrću daje svjedočanstvo za Krista pred ljudima i gubi život. “Ovo sučeljavanje života i smrti poziva nas da potpunije uđemo u dubinu otajstva Božića. Spasitelj koji je rođen na svijetu na Božić, očitujući vječni život svim ljudima, jedinorođeni je Sin Božji koji će spasiti čovječanstvo svojevoljnom smrću na križu. Slavimo Spasiteljev život uvijek svjesni njegove otkupiteljske smrti”, rekao je biskup Palić.
Na spomendan Nevine dječice opet je naša pozornost usmjerena prema mučeništvu, brojnoj nevinoj djeci ubijenoj okrutnom Herodovom rukom. On ubija te male jer njega samog ubija strah u srcu zbog rođenja Mesije. Ta djeca još nisu mogla govoriti, ali su poput Stjepana divno ispovijedala Krista.
Jedan od razloga zašto unutar božićne osmine, obilježene mučeništvom, slavimo blagdan sv. Ivana, ljubljenoga učenika, jest sama činjenica utjelovljenja: sam Život koji se pojavljuje u ljudskom obliku. Ivan nam svojim riječima objavljuje da je Bog postao čovjekom kako bismo mi imali život vječni. Vječni Sin Očev postao je tijelom kako bi ga ljudske ruke mogle dotaknuti, ljudske oči gledale. Tako se očitovao Život koji je naviještao ljubljeni apostol. Ne riječju, niti idejom, nego spajanjem duhovnog i materijalnog, božanstva i čovještva Isusa Krista, pravoga Boga i pravoga Čovjeka, naglasio je biskup Palić.
Obraćajući se kandidatima za primanje službi, biskup Palić naglasio je da je Božja riječ upućena u prvom redu svećenicima i bogoslovima čiji život treba biti znak i poziv da žive od Božje riječi. “Jedna od vaših zadaća bit će da najprije sami živite od Riječi koju naviještate, a zatim da i drugima naviještate tu Riječ, koja donosi život. I pozvani ste za tu Riječ svjedočiti. Vaša želja nasljedovati Isusa mnogima je u današnjem vremenu izazov. Moći ćete odgovoriti na taj izazov jedino ako budete znali dati pravi odgovor na pitanje, koje je bilo upućeno i Mariji Magdaleni: Koga tražiš? Koga tražimo i gdje ga tražimo?” Sve nazočne vjernike pozvao je da mole za bogoslove i nova duhovna zvanja, i za obraćenje, promjenu života kako bismo svi stigli do svetosti.
Nakon homilije uslijedio je obred podjele službi. Najprije su među kandidate za svete redove primljeni bogoslovi: Stipe Gabrić iz župe Kruševo, Marko Pavlović i Dario Soldo iz župe Blagaj-Buna, te za Trebinjsko-mrkansku biskupiju Stjepan Puljić iz župe Rotimlja.
Služba lektorata podijeljena je bogoslovu Tomislavu Čarapini iz župe Potoci – Bijelo Polje.
Na kraju misnoga slavlja biskupu i svima nazočnima zahvalio je župnik don Ivan Turudić, uputivši bogoslovima čestitku i podsjetivši nazočne da je ove godine trideseta obljetnica župe, koju je 1993. godine utemeljio biskup Pavao Žanić. Pjevanje na euharistijskom slavlju animirao je župni zbor pod ravnanjem Marije Bevanda, a posluživali su bogoslovi i ministranti iz župe, kao i đakoni Luka Cvitanović i Mato Puljić.

Izvor: Crkva na kamenu/https://biskupija-mostar.ba/