Proslavljen blagdan sv. Luke

Foto: Cnak

MOSTAR – Župna zajednica u mostarskim Ilićima 18. listopada svečano je proslavila blagdan sv. Luke Evanđelista. U župnoj crkvi Krista Dobroga Pastira uoči ove proslave zaštitnika župe molila se krunica i listopadska pobožnost a zatim kao duhovna priprava organizirana je trodnevnica uoči blagdana sv. Luke. Prvu večer trodnevnice misno slavlje predvodio je i propovijedao don Tomislav Ljuban, župnik župe sv. Mateja na Rudniku. Drugu večer svetu Misu predslavio je don Ivan Turudić, župnik župe sv. Ivana Apostola i Evanđelista. Treći dan trodnevnice svetu Misu predvodio je don Željko Majić, ravnatelj Caritasa Mostar – Duvno.
Svečanu svetu Misu u 18 sati, na sam blagdan sv. Luke, predvodio je don Ljubo Planinć, župnik župe sv. Ilije Proroka iz Stoca, u koncelebraciji sa župnikom don Perom Miličevićem i više svećenika. Pjevao je župni zbor ove župe a vjernici su čitali čitanja dok je velik broj ministranata posluživao oko oltara.
Predvoditelj misnoga slavlja don Ljubo u propovijedi je naglasio da nema koristi spominjati se danas sv. Luke i nabrajati njegove vrline, nego je nužno nasljedovati te vrline ovoga Evanđelista koji je bio svjetlonoša Riječi Božje ovdje na zemlji. Tri su puta koja nas mogu upoznati s vrlinama sv. Luke. Prvi i najvažniji put jest Evanđelje, drugi su Djela apostolska gdje nas sv. Luka mislima vodi u početke Crkve nakon Kristove smrti i uskrsnuća. Treći put su poslanice sv. Pavla. Također o sv. Luki saznajemo ponešto i u apokrifnim izvorima. Sveti Luka poručuje nam da izbjegavamo sve ono što je nebitno u našemu životu, a živimo ono što je bitno. Da budemo hrabri, osjećajni prema svim ljudima, kao sv. Luka prema sv. Pavlu. Da pomažemo prezrenima i napuštenima. Budimo, braćo i sestre, zahvalni sv. Luki što nam je dao mogućnost spoznati bliskoga Krista, poručio je don Ljubo.
Župnik don Pero na kraju misnoga slavlja zahvalio je svim svećenicima na dolasku, osobito propovjednicima tijekom trodnevnice i don Ljubi za predvođenje ove svečane svete Mise na patron župe. Također svim vjernicima koji su bili na usluzi za pripravu slavlja, pjevačima, čitačima i ministrantima.

Izvor: Crkva na kamenu