Proslavljen Dan bolesnika u “Svetoj Obitelji” i “Betaniji”

Foto: Cnak

MOSTAR/ČAPLJINA – “Trpljenje je prisutno u svijetu da širi ljubav, da potakne ljubav prema bližnjemu, da preobrazi čitavu ljudsku civilizaciju u ‘civilizaciju ljubavi’.” Riječi su to pape sv. Ivana Pavla II. čijom se odlukom od 1992. godine 11. veljače obilježava Svjetski dan bolesnika. Dan je to kada Katolička Crkva proslavlja spomendan Gospe Lurdske u čijem svetištu se godinama velik broj vjernika i bolesnika okuplja i moli zagovor Gospin za tjelesno i duhovno zdravlje te za istinsko strpljenje i duboku vjeru.
Svjetski dan bolesnika utemeljen je kako bi se skrenula pozornost na bolesnike i njihove probleme te kako bi se podigla svijest šire javnosti o potrebama bolesnika. Također, namjera ovoga dana jest prisjetiti se i zahvaliti svima onima koji se svojim plemenitim radom i zalaganjem svakodnevno skrbe za bolesnike.
Ovaj dan svečano su obilježile Caritasove ustanove: Dom za stare i iznemogle osobe “Betanija” u Čapljini i Rehabilitacijski centar za osobe s posebnim potrebama “Sveta Obitelj” u Mostaru.
U “Svetoj Obitelji”, korisnici i djelatnici ovoga Centra, te radionica “Nazaret” i “Emanuel” okupili su se na slavlje svete Mise koju je predvodio fra Bože Milić, župnik župe sv. Petra i Pavla u Mostaru. S fra Božom su u “Svetu Obitelj” došli i postulanti franjevačkog reda iz Samostana u Mostaru koji su svojim pjevanjem uljepšali i obogatili ovo misno slavlje. Nakon molitve vjernika, koju su izrekli korisnici iz radionice “Emanuel”, fra Bože je podijelio sakrament bolesničkog pomazanja svim korisnicima okupljenim na Misi, ali i onima u Stacionarnom odjelu koji zbog težine svoje bolesti nisu mogli sudjelovati na svetoj Misi.
Svečano je bilo i u Caritasovu domu “Betanija” u Čapljini. Po tradiciji ovaj Dom proslavlja blagdan Gospe Lurdske jer je na ovaj dan prije sedam godina započeo s radom. Rođendan je proslavljen svetom Misom koju je predvodio ravnatelj Caritasa hercegovačkih biskupija don Željko Majić.  Pjevao je zbor Školskih sestara franjevki iz Bijelog Polja, čitanja su pripala djelatnicima doma “Betanija”, a pobožni puk, članovi obitelji i župljani Čapljine, dostojanstveno su pratili i sudjelovali u svetoj Misi.

Izvor: Crkva na kamenu