Proslavljen Dan Trebinjsko-mrkanske biskupije i 57. Svjetski dan društvenih komunikacija u BiH

Foto: Cnak

TREBINJE – Predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i predsjednik Vijeća za sredstva društvenoga priopćivanja BK BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, u nedjelju 24. rujna, u katedrali Rođenja Blažene Djevice Marije u Trebinju predslavio je svečano euharistijsko slavlje na kojem je obilježen Dan Trebinjsko-mrkanske biskupije i njezin nebeski zaštitnik sv. Mihovil te 57. Svjetski dan društvenih komunikacija u BiH. U suslavlju s nadbiskupom Tomom bili su mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš i još dvadesetak svećenika iz župa Trebinjsko-mrkanske biskupije. Misno slavlje izravno je prenosila Radio Marija, a bili su prisutni predstavnici katoličkih medija u BiH: Katoličkog tjednika, Naših ognjišta, Katoličke tiskovne agencije BK BiH i Crkve na kamenu. Vjernici iz svih dijelova Trebinjsko-mrkanske biskupije ispunili su katedralu kao i dio trga ispred katedrale sudjelujući u misnom slavlju i time izražavajući pripadnost ovoj tisućljetnoj biskupiji. Liturgijsko pjevanje animirao je zbor Pro musica i Komorni simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra don Dragana Filipovića.
Pozdravnu riječ uputio je biskup Petar. “Dok danas slavimo Dan Trebinjsko-mrkanske biskupije i blagdan sv. Mihovila arkanđela, zaštitnika ove biskupije, molimo i njegov zagovor. Riječ anđeo, od grčke riječi ággelos, znači glasnik. Anđeli su vjesnici Božje riječi i glasnici Božje poruke. Stoga danas svoju molitvu upućujemo Gospodinu za sve djelatnike obavijesnih sredstava da im istina bude na srcu i da njihove riječi i slova, fotografije i život budu u službi izgradnje mira, pravednosti, tolerancije, praštanja i međusobnog poštovanja. Pozdravljam i zahvaljujem na današnjem gostoprimstvu i za njegovu pastoralnu skrb u ovoj župi don Antu Luburića, biskupskog vikara za Trebinjsko-mrkansku biskupiju i trebinjskog katedralnog župnika”, kazao je biskup Petar.
Nadbiskup Vukšić u propovijedi istaknuo je kako “već 57 godina zaredom rimski biskupi se, u povodu Svjetskoga dana društvenih komunikacija, posebnom porukom obraćaju cijeloj Katoličkoj Crkvi, kao i svakom njezinu članu ponaosob, ali i cijelomu svijetu, posebice vlasnicima, urednicima i svim djelatnicima u tom važnom području života suvremenoga svijeta. I svake godine ta je poruka posvećena nekoj novoj temi. U tom nizu papa Franjo se ove godine obratio cijeloj svjetskoj javnosti porukom koju je naslovio: “Govoriti srcem. ‘Istinujući u ljubavi’ (Ef 4,15)”, kazao je te se osvrnuo na pojedine naglaske iz te poruke.
“Ne treba se bojati razglašavati istinu, makar ona katkad bila i neugodna, nego se valja bojati ako bi se to činilo bez ljubavi i bez srca, jer program kršćanskoga vjernika je srce koje vidi drugoga, njegovo dostojanstvo i njegove potrebe. To je jedini način koji omogućava čudo susreta. On ljudima pomaže gledati druge sa suosjećanjem i prihvaćati međusobne slabosti s poštivanjem, umjesto da sudimo po glasinama i sijemo neslogu i podjele. Govori se srcem kada onaj, tko nas čita ili sluša, može razumjeti naše sudioništvo u njegovim radostima i strahovima, nadama i patnjama. Tko tako govori, voli drugoga, stalo mu je do njega, štiti ga i ne narušava njegovu slobodu. Ovo vrijedi za djelatnike na polju informacija, ali je također odgovornost svih, posebice onih koji su izabrani obnašati javne službe, jer svi smo pozvani tražiti i govoriti istinu i činiti to umilno i s ljubavlju. ‘Umilna riječ umnožava prijatelje i jezik uljudan izaziva prijazne odgovore’, kaže starozavjetni mudri Sirah (Sir 6,5).”
Na kraju misnog slavlja župnik don Ante zahvalio je svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovome svečanom danu. “Majka tisućljetka raduje se vašoj radosti, i žaluje s vašom žalosti te vas samo jedno moli – nemojte je zaboraviti”, poručio je don Ante. Uoči ove proslave organiziran je Orguljski koncert u trebinjskoj katedrali u izvedbi sopranistice Josipe Lončar i orguljaša Alena Kopunovića Legetina.

Izvor: Crkva na kamenu