Proslavljen Svjetski dan bolesnika i blagdan Gospe Lurdske u “Betaniji”

Foto: Cnak

ČAPLJINA – U Caritasovu domu za stare i iznemogle osobe s hospicijem “Betanija” u Čapljini obilježen je Svjetski dan bolesnika i blagdan Gospe Lurdske, zaštitnice ovoga Doma koji je 11. veljače proslavio i deveti rođendan.
Uz koncelebraciju trojice svećenika, čapljinskoga župnika don Ilije Petkovića, župnika iz Gabele don Ante Đereka, župnika iz Gabele Polja don Bernarda Marijanovića svetu Misu predvodio je fra Velimir Bagavac, župni vikar iz župe Drinovci. Na Misi su, uz korisnike doma “Betanija”, Radionice “Betlehem” i djelatnike, sudjelovali i predstavnici Grada Čapljine predvođeni gradonačelnikom Smiljanom Vidićem.
Fra Velimir je u propovijedi govorio o svojim iskustvima pružanja duhovne skrbi u drugim staračkim domovima u župama u kojima je djelovao. Priznao je kako mu je na početku bilo teško posjećivati staračke domove, ali je dodao kako se kasnije privikao te mu je, kao sv. Franji, ono što je na početku bilo gorko, kasnije postalo slatko. Prenio je i poruku pape Franje, odnosno geslo ovogodišnjega Svjetskog dana bolesnika “Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan”. “Prisjetivši se nastanka ovoga dana, papa, zahvalivši na pomaku koji je učinjen, piše da je pred nama dug put kako bi svi bolesnici dobili potpunu zdravstvenu skrb kao i pastoral koji im može pomoći da bolest dožive u jedinstvu s raspetim i uskrslim Kristom. I mi, stoga moramo starim i bolesnim osobama iskazivati svoju ljubav i blizinu te moramo biti milosrdni”, kaže fra Velimir.
Molitvu vjernika čitali su stanari doma “Betanija”, a korisnici radionice “Betlehem”, koji su u početkom godine proslavili svoj 11. rođendan, također su pozorno pratili misno slavlje. Nakon okrijepe fra Velimir je posjet domu nastavio pojedinačnim susretima s korisnicima koji se, kao i djelatnici, nadaju skorom završetku pandemije koronavirusa.

Izvor: Crkva na kamenu