Proslavljena 120. godišnjica župe

Foto: Cnak

NEVESINJE – Na svetkovinu Uznesenja Bl. Dj. Marije, 15. kolovoza 2019., župna zajednica u Nevesinju svečano je proslavila 120. godišnjicu osnutka župe. Svečanu svetu Misu toga dana predvodio je generalni vikar don Željko Majić, a koncelebrirali su župnici: katedralni iz Mostara mons. Luka Pavlović, s Gradine don Đuro Bender, iz Kruševa don Ljubo Planinić, Svetoga Ivana iz Mostara don Mladen Šutalo i župni vikar s Gradine don Josip Radoš. Don Ante Brajko je bio ispovjednik.
Na početku svete Mise don Željko Majić pozdravio je sve nazočne, a potom kazao da prenosi pozdrave biskupa ordinarija, mons. Ratka Perića koji upravo slavi svetu Misu u prastaroj župi Sv. Mihovila Arkanđela u Prenju prigodom obilježavanja 160. obljetnice početka gradnje župne crkve Uznesenja Bl. Dj. Marije i 150. obljetnice blagoslova crkve.
Svečano Misno slavlje glazbeno je pratio Katedralni mješoviti zbor “Marija” sa zborom Školskih sestara franjevaka iz Bijeloga Polja i Mostara, uz pratnju Katedralnoga orkestra i orguljsku potporu s. Mateje Krešić, a sve pod ravnanjem dirigenta zbora don Nike Luburića. Tijekom svete Mise nastupila je i klapa “Sv. Nikola” iz Metkovića.
Svečanoj Euharistiji nazočili su, uz vjernike župe Nevesinje, brojni hodočasnici iz okolnih župa te predstavnici Srpske pravoslavne Crkve kao i predstavnici općinskih vlasti Nevesinja.
Nakon popričesne molitve nevesinjski župnik i kancelar hercegovačkih biskupija don Ante Luburić biranim je riječima zahvalio predvoditelju misnoga slavlja generalnom vikaru, potom svećenicima, časnim sestrama, pjevačima zborova i svima koji su pridonijeli da euharistijsko slavlje bude što svečanije Bogu na slavu i vjernomu puku na duhovnu korist. Prije blagoslova i otpusta izvedena je himna Gospi Nevesinjskoj, za koju je tekst napisao Željko Kozina, a glazbu Ranko Boban. Izvođač je bio Zoran Bebić iz Metkovića.
Župa Uznesenja Bl. Dj. Marije Nevesinje prostorno je jedna od najvećih u Hercegovini. Utemeljio ju je biskup fra Paškal Buconjić 1899. godine. Prvim župnikom imenovao je don Marijana Kelavu. Uz pomoć župljana župnik je sagradio župnu kuću, kupio lokaciju za gradnju crkve, neposredno uza župnu kuću uz koju će kasnije niknuti i samostan Školskih sestara franjevaka. Gradnja je crkve započeta 1901., a završena 1903. godine. Za vrijeme Drugoga svjetskog rata crkva je stradala, a nakon rata komunistička je vlast u nju smjestila skladište. Zalaganjem franjevaca iz Mostara obnovljena je u razdoblju od 1958. do 1973. godine. U posljednjem je ratu srušena do temelja. Na Veliku Gospu 2007. biskup je Perić blagoslovio kamen temeljac za gradnju crkve, i to u onom obliku u kakvu je bila prije rušenja. Hvala Bogu, radovi na obnovi crkve privedeni su kraju 2017. godine s velikom željom odgovornih crkvenih predstavnika, s potporom dobročinitelja, s potrebnim dozvolama mjesnih vlasti a osobito zalaganjem župnika don Ante. Oltar joj je na Veliku Gospu 2017. godine posvetio biskup ordinarij Perić. Uz crkvu je obnovljena i župna kuća koja je bila devastirana te je izgrađena i kapelica, oratorij u čast Obraćenja sv. Pavla, apostola naroda, u kojem se služe misna slavlja. Župljani, bilo da žive u ovom kraju ili su se odselili drugamo, pohađaju svetu Misu u oratoriju, a najveće je godišnje okupljanje na Veliku Gospu – zaštitnicu župe, kada se na slavlju okupi više stotina Gospinih štovatelja.