Proslavljena 40. obljetnica župe

Foto: Cnak

ALADINIĆI-DUBRAVE – Mnogo se važnih događaja zbilo u Marijinu mjesecu listopadu, te nastavljeno u studenome u župi Svih Svetih u Aladinićima. Istoimena župa, rodila se 25. listopada 1977., odvajanjem od župe Prenj-Dubrave, a dekret je službeno proglašen 1. studenoga iste godine. Prvim župnikom ove župe imenovan je don Ante Đerek. Svaki početak je težak, pa tako i mnoge obveze i poslovi u tek osnovanoj župi. Kako je trebalo mnogo muke i truda, znaju tadašnji župnik i njegovi župljani koji su krenuli u gradnju i na veću slavu Božju uzdizali župnu crkvu. Mnogo je izgrađeno zahvaljujući dragom Bogu i vrijednim rukama. Došao je i rat, te uništio župnu crkvu i opustošio cijelu župu, ali ljubav prema Bogu i svome narodu jača je i od rata. Don Antu je 1995. naslijedio kao župni upravitelj don Vinko Raguž.
Opet na početak s gradnjom, jer je crkva bila spaljena, a župna kuća devastirana. Uza zagovor Svih Svetih i uz pomoć dobročinitelja sa svih strana, župni su se objekti, a s njima i cijela župa poput malenoga djeteta dizali na noge. Sam Bog zna kako je bilo teško i mukotrpno, ali uz njegovu pomoć sve je moguće. Dekretom iz 2004. godine župi Aladinići pripojeno je novo naselje Bobanovo. Župa je brojčano bila još veća. Župnik don Vinko započeo je i s gradnjom crkve u Bobanovu naselju. Godine 2012. don Vinka je naslijedio don Marko Šutalo, koji također nastavlja s gradnjom i obnovom. Biskupovim dekretom župa Aladinići-Dubrave, vraćena je na stare granice, a filijala Bobanovo pripojena je župi Prenj upravo u listopadu ove godine. Na svetkovinu Svih Svetih biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanski predaje ključeve župne crkve i svetohraništa novom župniku don Stipi Gali.
Važno je istaknuti da je župa Svih Svetih dala Katoličkoj Crkvi mnoga svećenička i redovnička zvanja. Na tome daru hvala Milosrdnom Bogu i pobožnim vjernicima koji te darove i izmoliše. Kao i na početcima i danas župnu zajednicu resi brojna mladež, koja redovito sudjeluje na misnim slavljima i u životu svoje župe.
I ove godine, isto kao i prethodnih, vjernici su se za patron župe pripremali kroz trodnevnicu, molitvom krunice, sakramentima svete ispovijedi i Pričesti. Prvu večer trodnevnice, krunicu su predmolili mladi, a svetu Misu je slavio novi župnik don Stipe Gale. Klapa Aurora uzveličala je misno slavlje marijanskim pjesmama. Drugu večer trodnevnice krunicu su predmolila školska djeca, a svetu Misu je slavio nekadašnji župnik ove župe don Vinko Raguž. Treću večer trodnevnice krunicu su predmolili krizmanici, a svetu Misu je slavio prvi župnik ove župe don Ante Đerek. Župni zborovi uzveličali su druge dvije večeri trodnevnice. Vjernici su se ispovijedali u veliku broju zahvaljujući svećenicima susjednih župa koji su bili na raspolaganju.
Na samu svetkovinu Svih Svetih, kao što je već rečeno, župu je posjetio biskup Ratko Perić. Slavio je svetu Misu uz koncelebraciju još dvanaestorice svećenika. Novi je župnik pod svetom Misom uveden u službu i na taj način predstavljen svojim župljanima. U svojoj propovijedi Biskup je jasno i jednostavno objasnio razliku između duše i tijela. Koliko toga činimo za tijelo, a koliko za dušu! Vjerujemo u postojanje raja, čistilišta i pakla. Dok slavimo Kristovo uskrsnuće, nadamo se i svome uskrsnuću kada će se ponovo duša povezati s tijelom i tako sjediniti u punu osobu da uživa blaženstvo vječno. Za spasenje čovjekove duše nije potrebno znanje nego vjera. Isus često izgovara dobro poznatu svetopisamsku rečenicu: “Vjera te tvoja spasila”.
Misno slavlje uzveličao je župni zbor kao i mnogi pripadnici kulturnih društava u svojim jedinstvenim narodnim nošnjama. Nakon svečane svete Mise započelo je obilježavanje osamnaestih po redu Dubravskih susreta. Pristigla su mnoga folklorna društva da svojom prisutnošću obogate ovaj veliki dan. Kako bi se svi osjećali kao kod kuće, pobrinule su se vrijedne domaćice svojim kulinarskim proizvodima.
Novi župnik je svim predstavnicima društava uručio zahvalnice, zbog doprinosa ovoj svečanoj kulturnoj manifestaciji. Sav okupljeni puk nastavio je druženje u dvorištu župne crkve uz prigodnu glazbu grupe “Konoba”.
Uistinu imamo na čemu zahvaliti dragome Bogu i Svima Svetima koji nas neumorno zagovaraju na putu kroz ovu suznu dolinu. Neka Svi Sveti blagoslove cijelu našu župnu zajednicu, cijelu Kristovu Crkvu, cijelu napaćenu zemlju.