Protiv kršćana u Europi u 2019. počinjeno gotovo 600 zločina iz mržnje

Foto: www.straitstimes.com

VARŠAVA (IKA) – Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) objavila je u ponedjeljak 16. studenoga podatke o počinjenim zločinima iz mržnje prema kršćanima u Europi tijekom 2019., prenijela je Catholic News Agency. Navedeni incidenti uključuju i napade na katoličke svećenike, paleže katoličkih crkvi, uništavanje likova Blažene Djevice Marije, uništavanje savjetovališta za trudnice i krađe Presvetoga iz svetohraništa.
U Francuskoj je počinjeno najviše zločina iz mržnje – 144, od kojih su većina napadi na katoličke crkve. OESS je također izvijestio o 81 incidentu u Njemačkoj, 75 u Španjolskoj te 70 u Italiji. Primjerice u Francuskoj je u veljači 2019. provaljeno svetohranište te je otuđeno gotovo 300 hostija. U Poljskoj je pak u lipnju 2019. nožem izboden svećenik dok je ulazio u crkvu prije Mise, a drugoga svećenika je u studenom prebila skupina koja je pokušala oskvrnuti crkvu.
Zabilježeni su i razni načini uništavanja nabožnih kipova i slika, poput razbijanja, onečišćenja, šaranja grafitima, krađe itd. Najviše paleža crkvi zabilježeno je u Francuskoj (najmanje 20, među kojima i jedan za vrijeme nedjeljne Mise) i Njemačkoj.
Ukupno je zabilježeno 595 incidenata. Od toga je bilo 459 napada na imovinu, a 80 na osobe. Gotovo četvrtinu slučajeva prijavila je Sveta Stolica.

Izvor: Crkva na kamenu