Provincija “Svete Obitelji”

Foto: Cnak

MOSTAR – Blagdan Svete Obitelji u Mostaru slavi se na svetkovinski način u Provinciji Školskih sestara franjevki koja već 120 godina kao redovnička zajednica, podrijetlom iz Maribora, živi i djeluje u Mostaru i u Hercegovini. Sestre su otvorile novicijat 1923., a zajednica je nazvana Provincijom Svete Obitelji 1932. godine.
Sestra Zdenka, provincijalka, pozvala je biskupa Ratka da predvodi Euharistijsko slavlje u samostanskoj kapelici u Franjevačkoj ulici u nedjelju, 30. prosinca 2018., upravo na provincijsku svetkovinu Svete Obitelji, i uputi sestrama prigodnu riječ. Kapelica je sagrađena 1926. godine, na 700. obljetnicu smrti sv. Franje Asižanina, a 1932. posvećena je Svetoj Obitelji.
Govoreći o obitelji kao živom organizmu biskup je rekao da svaki njezin član treba vršiti svoju zadaću: otac je glava kuće, majka srce obitelji, djeca slušaju što im roditelji kazuju i zapovijedaju ako ne žele kuće razvaliti. Ako, dakle, svaki organ u organizmu bude vršio svoju funkciju, naše će cijelo tijelo biti uredno i zdravo. A ako svaki član u našoj obitelji bude vršio svoju zadaću, cijela će obitelj biti uredna i zdrava! Biskup je u propovijedi nastavio uzimajući jedan obiteljski događaj iz života Svete Obitelj, onaj o progonu iz Betlehema. Sveta Obitelj – Isus, Marija i Josip u Betlehem nisu dobro došli prije toliko vremena kada je majka Marija bila pred porođajem maloga Isusa, a evo sada progone i maloga Isusa i Majku i Josipa Hranitelja.

Izvor: Crkva na kamenu