Prvi nacionalni “Hod za život”

Foto: IKA

ZAGREB – U subotu, 21. svibnja 2016., održan je prvi nacionalni “Hod za život”. Pod geslom “Za život, obitelj i Hrvatsku” hodalo se od Trga kralja Tomislava do Trga bana Jelačića. Hod je organizirala građanska inicijativa “Hod za život” koju čine brojni pokreti, udruge poput SKAC-a, U ime obitelji, Molitvene zajednice Srce Isusovo, Neokatekumenski put te brojne obitelji i pojedinci. Svi oni ovim miroljubivim hodom žele izraziti optimizam i svratiti pozornost na dostojanstvo i vrijednost svakoga ljudskog života od začeća do prirodne smrti te potrebu da država konkretnim društvenim i ekonomskim mjerama podupire djecu, žene i muškarce koji žele biti roditelji, omogućujući svima onima koji vole i žele djecu – da ih i imaju. U povorci je prema procjenama policije sudjelovalo više od 15.000 ljudi.
Uz Zagrepčane, na “Hodu za život” sudjelovali su i stanovnici drugih hrvatskih gradova koji su autobusima te privatnim prijevozom stigli iz svih dijelova Hrvatske: Dubrovnika, Rijeke, Zadra, Siska, Vodica, Karlovca, Osijeka, Vukovara, Slavonskog Broda, Varaždina, Ogulina, Splita, Šibenika…
Okupljanje je započelo na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu u 10 sati gdje su mnogi okupljeni pjesmom doprinosili slavljeničkom raspoloženju sudionika. Povorka se u 10,45 uputila na Trg bana Jelačića. U koloni se nalazio i specijalni autobus na dva kata na čijem su vrhu Max Hozić, Saša Miočić, gudački kvartet i vokali stvarali odličnu atmosferu. Povorka se pjevajući popularne hrvatske pjesme, skandirajući “Hrvatska, Hrvatska… za život, za obitelj”, polako kretala prema Trgu bana Jelačića. U povorci je bilo mnogo obitelji s malom djecom koja su nosila balone.
Na Trgu bana Jelačića okupljene su odličnom glazbom dočekali Ivana Marić i Jasmin Stavros. Njima su se pridružili i predstavnici organizatora prvoga Nacionalnog “Hoda za život”.
“Moje je srce, na primjer, počelo kucati samo tri tjedna nakon začeća, prije nego što je moja majka uopće znala da je trudna. I to isto srce i danas kuca u mojim grudima. Ove iste noge kojima smo danas hodali i ruke kojima smo nosili ove divne zastave počeli smo pomicati samo 6 tjedana, mjesec i pol dana nakon začeća. Hodom za život dijelimo s ljudima oko nas znanstvene istine o životu svakoga čovjeka i tražimo da društvo pomogne svakoj ženi u prihvaćanju i brizi o njezinu sinu ili kćeri. Sedamdesetpet posto žena koje su napravile pobačaj kao povod navode ekonomske razloge i pritisak okoline. To smatramo potpuno neprihvatljivim”, naglasila je Hajdi Begović.
“Istraživanja pokazuju da žene, kad izađu iz dobi za rađanje, žale što nisu imale jedno dijete više. Dakle, u prosjeku – žena koja ima jedno dijete žali što nije imala dvoje, a žena koja ih ima dvoje, žali što nema troje djece”, rekla je Marija Burazin.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA