Prvo obiteljsko hodočašće župe Gabela Polje

Foto: Cnak

Blagdan sv. Josipa Radnika i Marijin mjesec svibanj u Gabela Polju započeli smo ove godine – hodočasteći. Četiri puna autobusa djece, mladih, majki, očeva i nas tri sestre karmelićanke BSI zaputili smo se 1. svibnja u 6,30 u Boku kotorsku, zaljev hrvatskih svetaca. Prvo odredište bio je gradić Perast i otočić Gospa od Škrpjela gdje nas je dočekao hercegovački sin, don Srećko Majić. Djeci je na poseban način bila najzanimljivija vožnja brodićem. I tako više nismo bili bus 1, 2, 3, 4 nego brod 1, 2 samo je vožnja, na njihovu žalost, prekratko trajala. Po dolasku na otočić don Srećko nas je upoznao s poviješću nastanka otočića. Na njemu je podignuta zavjetna kapelica jer su tu dva brata mornara na jednoj hridi (škrpjelu) pronašli čudotvornu Gospinu sliku. Upravo tamo zapjevali smo Zdravo Djevo i pomolili se na sve naše nakane te za vjernike onoga kraja.
Sljedeće odredište bio je grad Kotor. Tu nas je dočekao biskup Ilija Janjić u crkvi sv. Marije, gdje se nalazi grob bl. Ozane Kotorske. On nas je upoznao sa životom te naše blaženice i podijelio svima sličice. Potom smo se svi uputili u katedralu sv. Tripuna, gdje nam je otac biskup rastumačio što se sve nalazi u katedrali i upoznao nas sa životom sv. Tripuna, osamnaestogodišnjega mladića koji je dao svoj život za Isusa.
Zadnje odredište našega hodočašća bila je župa sv. Eustahija koja se nalazi u predgrađu Kotora, u dijelu koji se zove Dobrota. Na povratku u Gabela Polje svi su bili puni dojmova. Iako je cijeli dan padala kiša, raspoloženje je bilo odlično. Ta je kiša bila blagoslov i mala prihvaćena žrtva. Djeca su bila sretna jer su provela dan sa svojim roditeljima, a roditelji da su se maknuli od svakodnevnih briga. Uz kviz, dojmove, pjesmu i krunicu… prebrzo smo se vratili zahvalni za lijepo zajedništvo u Bogu.

s. Marija Dijana Mlinarić

Izvor: Crkva na kamenu