Puče Božji, moli i radi!

Foto: Cnak

ČAJNIČE – Svetomu Benediktu (480.-547.), opatu, utemeljitelju Benediktinskoga reda, ocu zapadnoga monaštva i prvomu zaštitniku Europe od 1964., u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji posvećena je samo jedna crkva, i to ona u mjestu Čajniču, filijali župe nevesinjske, na krajnjemu sjeveroistoku dijeceze. Od 2010. godine u njoj se redovito jednom mjesečno slavi sveta Misa, a svake godine 11. srpnja, kao i tijekom svih mirnodopskih godina počevši od 1982., odnosno obnove ovoga hrama, uz domaće vjernike hodočaste joj brojni katolici i drugi štovatelji sv. Benedikta iz okolnih mjesta i župa. Bilo je tako i za ovogodišnju Benediktovu svetkovinu kada je ovaj mali grad, a osobito njegova katolička zajednica, bio uistinu u znaku proslave naslovnika ovdašnje crkve, izgrađene 1902. godine, i zaštitnika čajničke zajednice. Radost je bila to veća spoznajom da će ih pohoditi msgr. Ratko Perić, danas biskup u miru, koji je, kao pastir Crkve u Hercegovini, na ovaj dan 2011. crkvu sv. Benedikta pohodio, nakon njezine posljednje obnove blagoslovio je i tada obavio prvu poslijeratnu krizmu u ovome mjestu.
Ovogodišnjoj je proslavi patrona čajničke katoličke zajednice prethodila uočnica Benediktova, i to u Foči, drugoj podrinjskoj filijali ove prostrane župe sa sjedištem u Nevesinju, a fočanska katolička zajednica već nepuno desetljeće u središtu grada ima župni pastoralni centar, od 2016. godine s kapelicom Presvetoga Srca Isusova. Upravo je ondje, u predvečerje svetkovine, u koncelebraciji s domaćim župnikom don Antom Luburićem i župnikom goraždanskim don Josipom Tadićem biskup Ratko predslavio svetu Misu na kojoj se okupilo tridesetak domaćih vjernika, među kojima i dvojica vrijednih ministranata.
U nedjeljno jutro, na svetkovinu sv. Benedikta u Čajniču, biskupa Ratka, župnika don Antu i njihove goste put je vodio preko Goražda, grada i župe u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Biskupa, župnika don Antu, kao i fočanske vjernike i hodočasnike ondje je dočekao goraždanski župnik don Josip Tadić s nekoliko svojih župljana. Odatle su svi krenuli prema Čajniču.
Uz domaćina, župnika don Antu, susjednoga župnika iz Goražda don Josipa, kao i – već tradicionalno – paljanskoga župnika i upravitelja Svećeničkog doma u Sarajevu vlč. Fabijana Stanušića, svečano euharistijsko slavlje u čast sv. Benedikta predvodio je biskup u miru Ratko.
Govoreći o sv. Benediktu biskup je rekao: “Molitvom, radom i postom ispitivao je samoga sebe tri godine kroz tri točke, kako se obračunati sa samim sobom, kako svladati oholost, srditost i bludnost, barem tri od sedam glavnih grijeha. Odlučio je sama sebe staviti pod kontrolu, ne dopustiti da grijesi ovladaju njime, nego on svojim strastima: ne će one sa mnom vladati, nego ja njima! U tome uspjeti – to je savršenstvo!”

Izvor: Crkva na kamenu