Putem sv. Jakova kroz Imotsku krajinu

Foto: Cnak

U Imotskom je od 22. do 24. travnja održana manifestacija Camino Imota, vikend u organizaciji Turističke zajednice Imota i Bratovštine sv. Jakova iz Samobora. Lošem vremenu usprkos, tijekom tri dana okupilo se više od 140 hodočasnika, koji su pješice hodočastili kroz Imotsku krajinu, rutom Camino Imota.
Camino Imota dio je hrvatske i europske mreže puteva sv. Jakova (Camino de Santiago). Ova tradicija Camino hodočašća u Hrvatskoj duga je preko 810 godina, još od 1203. godine bilježe se organizirana hodočašća iz Hrvatske prema svetištu u Santiago de Compostela.
Tijekom tri dana hodočašća, ukupne dužine sedamdesetak kilometara, okupili su se hodočasnici iz Konavala, Dubrovnika, Pelješca, Korčule, Makarske, Imotskog, Splita, Šolte, Šibenika, Zadra, Gospića, Zagreba, Čakovca, Iloka, Mostara, Livna, Busovače kao i iz Slovenije, Velike Britanije i Njemačke.
Na kraju drugoga dana hodočašća održan je okrugli stol tijekom kojega su svjedočili pojedini hodočasnici koji imaju iskustvo i dužih Camino ruta u Španjolskoj. Prenijeli su svoja iskustva i pričali o duhovnim plodovima “Camino doživljaja” kao što su spokoj, život u sadašnjem trenutku, djelovanju Providnosti te zajedništvu s bližnjima. Trećega se dana ruta završila u franjevačkom samostanu u Imotskom uz podjelu jedinstvenih hodočasničkih potvrda – Compostela za Camino Imota. Župnici u Cisti Velikoj, Lovreću, Lokvičićima i Imotskom, uz tjelesnu i duhovnu okrjepu dočekivali su hodočasnike u svojim župama.
Hodočasnička ruta Camino Imota otvorena je hodočasnicima kroz cijelu godinu. Brojni hodočasnici prošli su je i samostalno a sve više župa iz cijele Hrvatske organizira zajednička hodočašća ovom rutom.

Izvor: Crkva na kamenu