Radimlja – stratište Drugoga svjetskog rata i poraća

Foto: Cnak

STOLAC – U Pastoralnom centru Sarsenterum u Stocu u petak, 4. veljače 2022., održan je Okrugli stol na temu Radimlja – Stratište Drugoga svjetskog rata i poraća na kojemu su nazočili brojni ugledni gosti i predavači. Na početku programa goste je pozdravio načelnik Općine Stolac Stjepan Bošković i stolački župnik don Ljubo Planinić.
U programu sudjelovali su Ante Beljo, predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva, don Milenko Krešić, profesor povijesti, zatim sudionici dosadašnjih istraživanja na području Stoca don Vinko Raguž i Stanislav Vukorep, te Anita Martinac, predsjednica Središta HSK za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH.
Također kao gosti nazočili su predsjednik Vlade HNŽ Nevenko Herceg, Generalni konzul RH u Mostaru Marko Babić,  predstavnici općina Stolac, Čapljina, Neum i Ravno, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata i udruge Počasni Bleiburški vod.
Okrugli stol organizirali su Odjel za Drugi svjetski rat i poraće Hrvatskoga narodnog sabora BiH, Općina Stolac, Župa sv. Ilije Proroka Stolac i Središte Hrvatskoga svjetskoga kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH.
Don Milenko Krešić u svom izlaganju Bleiburg – Radimlja, političko povijesni kontekst stradanja osvrnuo se na kronologiju događaja iz Drugoga svjetskog rata, s posebnim osvrtom na Stolac i jugoistočnu Hercegovinu. Stanislav Vukorep govorio je na temu Genocid nad hrvatskim narodom u Hercegovini na kraju i nakon Drugoga svjetskog rata, iznoseći svjedočanstva nekih ljudi. Don Vinko Raguž, s temom Dosadašnji rad i istraživanja o stradalima upoznao je nazočne s dosadašnjim postignućima i problemima na koje su naišli u svome radu. Svoja iskustva i zapažanja tijekom dugogodišnjega bavljenja ovim pitanjem prenio je Ante Beljo govoreći na temu Stolac u žiži svjetskih sila zla Drugog svjetskoga rata i velika stradanja hrvatskog naroda. Na kraju publici se obratila Anita Martinac s temom Pravni okvir za kulturu sjećanja ističući potrebu da Bosna i Hercegovina ratificira Rezoluciju Europskoga parlamenta od 19. rujna 2019. o važnosti europskoga sjećanja za budućnost Europe, broj 2819 kao i nužnost izradbe Zakona o pronalaženju, obilježavanju i održavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugoga svjetskog rata u Bosni i Hercegovini.
Sudionici su zaključili da bi bilo neophodno osnivanje udruge koja će na području Stoca  poduzimati aktivnosti oko popisa žrtava i utvrđivanja grobišta, te iznaći način za dostojanstven pokop i izgradnju zajedničke grobnice i spomenika žrtvama na Radimlji.
Nakon završetka radnoga dijela okruglog stola, organizatori, sudionici i gosti zajedno su položili cvijeće i upalili svijeće na mjestu najvećega partizanskoga zločina u Hercegovini, na Radimlji.

Izvor: Crkva na kamenu