Radost i suze u Edmontonu

Foto: Cnak

Hrvatska katolička župa u Edmontonu doživjela je veliko slavlje od 7. do 10. veljače 2019. Trodnevnu duhovnu obnovu u čast proslave blagdana blaženoga Alojzija Stepinca predvodila je doc. dr. sestra Silvana Fužinato, sestra Družbe sestara Presvetoga Srca Isusova, profesorica Svetog Pisma i prodekanica na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu. ”Nije dobro da čovjek bude sam” bila je tema prvoga dana duhovne obnove u kojoj je s. Silvana govorila o čovjeku kao biću dijaloga prema Post 2,4b-25 koje se kao takvo može ostvariti u potpunosti samo u susretu i dijalogu s drugim koji se nalazi ispred, a ne iza, ispod ili pokraj njega. Drugi dan obnove razmišljali smo o problematici međuljudskih odnosa i svemu onome što dovodi do prekida dijaloga na primjeru odnosa Kajina i Abela (Post 4,1-16). Posljednji dan obnove s. Silvana govorila je o odnosu između Ezava i Jakova (Post 32-33), tražeći odgovor na izlazak iz začarana kruga osvete, ljubomore i ubojstva dijaloga te pronalazeći iznova put pomirenja i ponovne uspostave odnosa koji uključuje prihvaćanje istine o samome sebi, prihvaćanje različitosti i slobode drugoga, preuzimanje odgovornosti, opraštanje i ispravljanje nepravde.
Nadahnuto i stručno, razgovjetno i jednostavno tumačenje Božje Riječi obnovilo je u svima nama vjeru i želju za osobnim susretom s Bogom. Njezina ljubav prema Bogu te dobrota, osmjeh i toplina autentično su svjedočanstvo Riječi koju smo pozorno slušali i koja je jačala našu vjeru i srca ispunjala nadom i ljubavlju prema Bogu i čovjeku, o čemu svjedoči i veliki odaziv župljana. Stoga i na ovaj način u osobno ime i uime svih župljana još jednom velika hvala vlč. Franji Višatickom na pozivu i s. Silvani na njezinu dolasku. Prije Edmontona sestra Fužinato imala je duhovnu obnovu i u Calgaryju od 3. do 5. veljače 2019.
U nedjelju, 10. veljače, duhovna obnova završila je svečanim euharistijskim slavljem u čast blaženoga mučenika Alojzija Stepinca. Misno slavlje predvodio je vlč. Franjo Višaticki, u koncelebraciji s novim župnikom vlč. Tomislavom Fridlom i vlč. Dominom Vladićem iz Calgaryja. U prigodnoj propovijedi vlč. Domin govorio je o veličini i svetosti blaženoga Alojzija, o njegovoj hrabrosti i odlučnosti što nije pokleknuo pred fašizmom, nacizmom i komunizmom. Blaženoga Stepinca krasila je vjera u Boga, ljubav prema Crkvi i hrvatskome narodu. On je postao orijentir hrvatskome narodu.
Na Misi vlč. Franjo Višaticki proslavio je 50. obljetnicu svećeništva te se tom prigodom oprostio od župe i svih župljana u Edmontonu, gdje je djelovao i skrbio o hrvatskim vjernicima punih petnaest godina. U znak zahvalnosti za njegovo dugogodišnje nesebično, predano i vjerno služenje Bogu, Crkvi i hrvatskome narodu župljani su mu priredili prekrasan oproštaj. Hvala vlč. Franji za sve što je uradio za hrvatsku župu i župljane u Edmontonu, a novome župniku vlč. Tomislavu zaželjeli su župljani dobrodošlicu i mnogo uspjeha među Hrvatima Edmontona.
Poslije Mise župa je priredila ručak za 200 osoba u čast proslave spomendana blaženoga mučenika Alojzija Stepinca, za oproštaj vlč. Franji i dobrodošlicu novome župniku vlč. Tomislavu. Na ručku su bili još nazočni ukrajinski katolički svećenici koji djeluju u Edmontonu prečasni Mihajlo Planchak i prečasni Janko Herbut.
Koji blagoslov i koja ljepota za našu hrvatsku župu! Bilo je duhovno zadovoljstvo osjećati ljubav prema Bogu i Domovini.

vlč. Domin Vladić

Izvor: Crkva na kamenu