Rastimo i živimo u Duhu

Foto: Cnak

PRENJ – U popodnevnim satima u župnoj crkvi u Prenju, 10. ožujka 2018., na kulturno i duhovno zajedništvo okupili su se vjernici ispunivši crkvu i dvorište. Bilo ih je iz Prenja, okolnih župa, Studenaca i Gabele Polja te iz drugih hercegovačkih mjesta. Sve ih je okupilo predstavljanje knjige svećenika don Damjana Raguža, sadašnjega župnika u Rotimlji, a rodom iz ove župe. Knjiga s naslovom Rastimo u Duhu izdanje je Crkve na kamenu, a plod je dugogodišnjega propovijedanja njezina autora, kao i njegovih promišljanja o nekim velikanima, svecima Katoličke Crkve. Na kraju knjige autor je zapisao i neke zgode iz svoga života, kao i zgode nekih ljudi koje je poznavao.
Iz don Damjanova životopisa župnik don Mile Vidić na početku ovoga kulturnog zajedništva izdvojio je sljedeće: Rođen je 12. srpnja 1943. u kući majčina oca, jer je njegova obiteljska kuća u Drugom svjetskom ratu bila zapaljena i srušena. Prvo je i zadnje dijete u roditelja Vidoja i Ljube rođ. Krmek. Imao je nepunih šest mjeseci kada je oca zadnji put vidio koji je završio ovozemaljski život na Križnom putu kao i mnogi drugi. Kada mu je bilo šest godina, preselio se s majkom u rodno selo svoga oca, u Prenj. Osnovnu školu pohađao je u Opličićima, Prenju i Aladinićima. U VII. razredu osnovne škole prekida školovanje, jer je otpušten iz škole zato što se suprotstavio nastavniku, komunističkom zanesenjaku, koji je javno govorio protiv Boga, Crkve i hrvatskoga naroda. Od svećenika je naučio prve note, a u Metkoviću kod čuvenoga profesora Ljube Lavatina učio je harmoniku oko godinu dana. Svirao je i vodio zbor u svojoj župi Prenj sve do odsluženja vojnoga roka, kojega je služio u Splitu i Trebinju. Po povratku iz vojske položio je VII. i VIII. razred u Aladinićima i otišao u Biskupijsko sjemenište “Ruđer Bošković” u Dubrovnik. Odgojitelji i profesori u sjemeništu omogućili su mu i pomogli da I. i II. razred gimnazije završi za jednu godinu, tako je maturirao 1968. godine. Te godine upisuje bogoslovni fakultet u Splitu. Sve godine studija u Splitu pomaže pastoralno svećeniku u župi Stobreč kod Splita. U petoj godini studija postaje odgojiteljem u malom sjemeništu u Splitu kao stariji prefekt. Tu je dužnost vršio tri godine. Zaređen je za svećenika s još sedam svojih kolega u rodnom mjestu Prenju, 1. srpnja 1973., a Mladu Misu slavio je na blagdan Velike Gospe iste godine u Prenju. Iz Splita dolazi 1975. godine i postaje kapelanom u župi Gabela. Nakon nepune dvije godine, biskup Petar Čule imenuje ga prvim župnikom novoosnovane župe Gabela Polje, gdje ostaje nepunih sedamnaest godine. Ratne 1993. godine biva premješten iz Gabele Polja u župu Studence. Nakon 17 godina boravka u Studencima premješten je 2009. godine u župu Rotimlja, gdje i sada vrši župničku službu. Držao je pučke Misije po Kanadi, Njemačkoj, Hrvatskoj i BiH, duhovne obnove, razne seminare, duhovne vježbe za sjemeništarce, te duhovne nagovore i razmatranja na lokalnom radiju u Čapljini, Ljubuškom i Međugorju. Plod tih razmatranja jednim dijelom jest i ova knjiga. Pisao je propovijedi u časopisu “Izvori istine” Homilije kojega su izdavali dominikanci na Korčuli. I ova je njegova knjiga plod duhovnih razmišljanja i poticaja, te čitateljima može poslužiti za duhovni napredak.
Urednik knjige i urednik Crkve na kamenu prof. dr. don Božo Goluža govoreći o knjizi kao trajnom, neprolaznom izvoru duhovnoga rasta, istaknuo je: “Rasti u Duhu, uz ostalo znači svaki dan odvojiti deset minuta i pročitati barem jednu stranicu štiva koje liječi, izgrađuje i oplemenjuje. Mnogo je sadržaja koji truje dušu današnjega čovjeka (zlouporaba televizije, Interneta, raznih ostalih medija), pa je potrebno naći lijeka duši svojoj. Kao dobar lijek može poslužiti dobro štivo. U ovoj knjizi možete ga naći u izobilju. Rasti u Duhu, to je poziv svakomu čovjeku, jer nam samo taj rast osigurava sreću već ovdje na zemlji, a onda i vječnu nagradu za vjernost i traženje Božjega lica.”
Na kraju okupljene vjernike i kolege svećenike pozdravio je don Damjan zahvalivši svima koji su pripomogli u izdavanju knjige kao i u priređivanju njezina predstavljanja u njegovoj rodnoj župi.
Glazbenim izvedbama korizmenih pjesama predstavljanje su obogatili mladi iz Rotimlje, Prenja i Bobanova. U zajedništvu nastavljeno je druženje ispred crkve i u župnome dvoru u nadi da ćemo s nadolazećim Uskrsom još više rasti i živjeti u Duhu, ispunjavati se Duhom.

Izvor: Crkva na kamenu