Režim zabranjuje socijalnu djelatnost kršćana

Foto: http://old.puaro.lv

ERITREJA (RV) – Stanje kršćana u Eritreji sve je gore. Prošlih su dana, naime, državni službenici odredili zatvaranje pet katoličkih klinika koje su djelovale u više gradova. U Asmari je zatvoreno malo sjemenište, te više škola pravoslavne Crkve, kao i neke muslimanske organizacije. Već je zatvaranje jednoga muslimanskog instituta, krajem listopada prošle godine, izazvalo prosvjede studenata, koji su ugušeni u krvi. Na to je stanje, u razgovoru za agenciju Fides, upozorio don Mussie Zerai, svećenik iz eparhije u Asmari, koji je već godinama kapelan za Eritrejce u Europi, a zauzima se i u spašavanju migranata iz opasnosti na Mediteranu.
Režim je u Eritreji počeo progoniti vjeroispovijesti, a posebno Katoličku Crkvu, objasnio je redovnik te dodao: cilj je jasan, žele pokušati spriječiti utjecaj na društvo, ali ne tako da zabrane bogoštovlje, nego socijalne aktivnosti. Naime, još je od 1995. godine u zemlji na snazi zakon na temelju kojega sve aktivnosti može obavljati samo država. Ta norma do sada nije bila strogo primjenjivana, napomenuo je don Mussie, i nije ozbiljno pogađala mrežu usluga koje su pružali kršćani i muslimani. Ali, posljednjih je mjeseci došlo do ubrzanja.
U Xoroni je, primjerice, zatvoren jedini dispanzer koji je bio u funkciji, a kojim su upravljali katolici. Isto su tako u još dva mjesta vlasti zabranile djelovanje katoličkih centara zdravstvene zaštite tvrdeći da su nepotrebni, jer postoje oni državni. Ali, javne strukture ne funkcioniraju, nemaju lijekova, ne mogu obavljati operacije, jer nemaju odgovarajućega pribora, a često ni električne energije, kazao je svećenik.

Izvor: Crkva na kamenu/RV