Roško Polje i ljepote tvoje…

ROŠKO POLJE – Sveti Ivan Krstitelj zaštitnik je i roške župe, pa se tako na Ivandan u Rošku Polju, po stoljetnoj tradiciji, okupi velik broj vjernika. Većina iseljenih Rožana nastoji svakako na Ivandan doći u svoje rodno selo ili u rodni kraj svojih predaka. Do prije pola stoljeća uglavnom se hodočastilo, pješice hodilo, preko brda i kamenitim stazama, potom kroz pokošene livade do groblja sv. Ive, a danas se stiže vozilima i rijetki su oni koji dolaze pješice. Ne smeta to ni sv. Ivi ni Rožanima, važno je da se dođe na groblje, bude na svetoj Misi, a potom uslijedi pučko veselje koje ne može biti bez domaće gange: “Roško Polje i ljepote tvoje, tu ostaše uspomene moje”.
Svetome misnom slavlju, kao i obično, prethodila je svečana procesija s kipom sv. Ivana. “Svaki dan slavimo nekoga sveca koji nam može biti uzor. Sveti Ivan Krstitelj zbilja nam svima može i treba biti uzor u mnogočemu”, riječi su kojima je svoju homiliju započeo propovjednik fra Mario Ostojić, župni vikar u Tomislavgradu. Sveti Ivan je preteča Isusa Krista. To je bio Božji plan za njega puno prije nego što se on rodio. Isto je sa svima nama, Bog ima svoj plan za sve nas, podsjetio je fra Mario. Govoreći nadahnuto o rođenju Ivana Krstitelja također je podvukao paralelu s današnjim čovjekom. Zaharija je zanijemio jer nije odmah povjerovao Božjoj riječi, no je li to stanje za njega bila kazna ili čudo, upitao se fra Mario, podsjećajući kako Bog svakodnevno čini čuda u našim životima koja ponekad zbog nerazumijevanja nazivamo kaznom.
Na kraju misnoga slavlja riječi zahvale svima koji su ovih dana na bilo koji način pomogli te svojim sudjelovanjem uzveličali svetkovinu, uputio je roški župnik fra Jozo Radoš Đoka.

Izvor: Crkva na kamenu