Rotimska Stijena

Foto: Cnak

ROTIMLJA – U crkvi svetih apostola Petra i Pavla u župi Rotimlji na svetkovinu ovih prvaka uvijek je posebno svečano. Za duhovnu pripravu svojih župljana i ove se godine pobrinuo župnik don Damjan Raguž koji je lijepo osmislio cijeli program trodnevnice te pozvao svećenike iz drugih župa da upute poučne riječi njegovim vjernicima. Tako je u nedjelju, 26. lipnja, svetu Misu predvodio i propovijedao fra Miro Šego, župnik u Čitluku. Budući da je iznenada okrenulo nevrijeme i “sv. Ilija zagrmio s nebesa”, vjernici su popunili crkvu i kor i čak jednim dijelom u mraku pažljivo i pozorno slušali upućene riječi. Zbog nevremena se i vanjska pozornica za dogovorena kulturno-umjetnička događanja preselila nakon Mise u dvoranu pastoralnoga centra. Tu su nastupila kulturno-umjetnička društva iz Hercegovine te svojim plesom i pjesmom odagnali tamne oblake iznad Rotimlje. Poslije nastupa društava za sve nazočne upriličena je zajednička večera u župnoj dvorani uz prigodno druženje i pjesmu.
U ponedjeljak, 27. lipnja, svetu Misu u 19 sati predvodio je i propovijedao don Josip Čule, kapelan iz katedralne župe u Mostaru, a u utorak, 28. lipnja, na uočnicu Petrovdana, misno slavlje u 19 sati predvodio je i propovijedao don Nikola Menalo, župnik župe Blagaj-Buna, a za vrijeme svete Mise pjevao je zbor mladih ove župe. Prigoda za svetu ispovijed bila je već od 18 sati.
Na sam blagdan sv. Petra i Pavla tiha sveta Misa slavljena je u 9 sati, a svečano misno slavlje u 11 sati predvodio je i propovijedao don Mladen Šutalo, župnik župe sv. Ivana Apostola i Evanđelista u Mostaru, kojemu su se u koncelebraciji pridružili mnogi svećenici. Likove sv. Petra i Pavla propovjednik je istaknuo kao svijetle primjere vjerske dosljednosti i predanosti Bogu, te kroz razne primjere ukazao na to da uistinu postajemo veliki tek kada dopustimo Bogu da nas takvima učini, poput sv. Petra – Stijene. I ova župna zajednica, koja dogodine navršava 100 godina od svoga osnivanja, prava je Stijena – Crkva, koja bezuvjetno i junački toliko godina svjedoči i čuva svoju vjeru.
Veliki župni zbor pod ravnanjem don Ivana Perića, rodom iz rotimske župe, svojim je skladnim pjevanjem davao poseban ton ovoj svečanosti.
Prije završnoga misnog blagoslova, župnik don Damjan zahvalio je svima koji su sudjelovali u ovome slavlju kao i u pripremi cijele svečanosti: predvoditeljima i propovjednicima na Misama u trodnevnoj pripremi, svećenicima ispovjednicima i svim vjernicima koji su na bilo koji način sudjelovali i pomogli kako bi ovo višestruko svečano slavlje bilo Bogu na slavu, apostolskim prvacima na čast i vjernicima na duhovno dobro.
U prostorijama Pastoralnoga centra župnik je ugostio sve svećenike, časne sestre, bogoslove i sjemeništarce. Nakon misnoga slavlja radost blagdana preselila se u sve ovdašnje domove rotimskoga kraja.