Ruska Pravoslavna Crkva nije primjer za nasljedovanje

Ciparski odgovor

 

Orthodox Times – 20. prosinca 2020. Ciparski arhiepiskop Hrizostom osvrnuo se na intervju mitropolita Hilariona za atenski dnevnik Kathemerine 14. prosinca 2020. Mitropolit Hilarion otvoreno je optužio Ekumenski patrijarhat i Ciparsku Crkvu zbog dodjele autokefalije Pravoslavnoj Crkvi u Ukrajini.
Ciparski arhiepiskop sa svoje je strane oštro napomenuo da ondje gdje “svetoga brata svrbi, tu se i češe”. “Imao sam drugačije gledište jer nisam znao punu istinu. Kada sam doznao istinu, zauzeo sam sadašnje stajalište. Ekumenski patrijarhat dodijelio je Kijevu i Ukrajini vlastitu upravu. O crkvenom pitanju Ukrajine trebalo je razgovarati na Svetom i Velikom Saboru na Kreti 2016. godine”, tumači ciparski primas. “Ali Moskovski patrijarh to nije želio, pokušao je to pitanje ukloniti s dnevnoga reda Sabora te obećao da će na Saboru sudjelovati. Na kraju, nije prisustvovao Kretskom Saboru i utjecao je na one koji nisu prisustvovali”, odgovorio je arhiepiskop Hrizostom.
Stoga je primas Ciparske Crkve dodao: “Nismo bili mi, nego Moskovski patrijarhat koji ne razmišlja ispravno niti pridonosi jedinstvu pravoslavlja. Želimo da Pravoslavna Crkva stoji visoko, da bude jedinstvena i da bude primjer koji treba slijediti. Ruska Pravoslavna Crkva nije primjer koji treba slijediti i žao mi je što to moram reći”, komentirao je Arhiepiskop.
“Čak i ako prihvatimo da je Ruska Pravoslavna Crkva, kako je ustvrdio mitropolit Hilarion, živjela životom od tisuću godina, mi, stariji Patrijarhati i Ciparska Crkva, imamo život od dvije tisuće godina”, podsjetio je Arhiepiskop.
“Zbog toga bi se trebali savjetovati s nama. Ruska Pravoslavna Crkva primila je pravoslavlje od Ekumenskoga patrijarhata, kojega danas ne poštuje. Za sve mlađe mjesne Pravoslavne Crkve, Ekumenski je patrijarhat – Majka Crkva”, zaključio je nadbiskup Hrizostom.

Izvor: Crkva na kamenu