Ruska vojna agresija na Ukrajinu

Foto: https://www.pexels.com/

U četvrtak 24. veljače 2022. buknula je otvorena, bezobzirna i protuljudska agresija, pred očima svega svijeta, ruske vojske na susjednu, neovisnu državu Ukrajinu, koja je samostalna od 1991. godine. Rusija ima oko 17 milijuna četvornih kilometara i oko 143 milijuna stanovnika, a Ukrajina ima 603 tisuće km2, i oko 44 milijuna stanovnika. U objema zemljama većinska je religija pravoslavno kršćanstvo. Od Vladimira Putina, predsjednika Ruske Federacije, ne odvaja se patrijarh Ruske pravoslavne Crkve Kiril Gundjaev, unatoč pozivima mnogih auktoritativnih osoba i ustanova iz svijeta. Protiv te bezbožne invazije digli su se mnogi glasovi iz političkoga svijeta, kulturalnih institucija i religioznih predstavnika. Ovdje navodimo neke izjave po kojima se vidi da se u pravoslavlju, umjesto da se dosadašnje zamiruju, pojavljuju nove i još dublje pukotine i bolni raskoli. Najviše se služimo vijestima grčke agencije OrthodoxTimes pa je ni ne označujemo.
28. veljače – arhiepiskop Sumija u Istočnoj Ukrajini, Evgenij Gutčenko, rođen 1967. u Odesi, episkop Sumija od 2009. pod jurisdikcijom Moskovskoga patrijarhata, zatražio je od svećenika svoje arhiepiskopije da ne spominju patrijarha Kirila u Božanskoj liturgiji, što su do sada činili.
2. ožujka – objavljeno je da su svećenici Ukrajinske pravoslavne Crkve Moskovskoga patrijarhata pisali Onufriju Berezovskom, mitropolitu kijevskomu istoga Patrijarhata, da sazove mjesni Sinod i da napusti patrijarha Kirila.
2. ožujka – Filaret Kučera, rođen u Kijevu 1972., arhiepiskop Lavova u Galiciji, zapadnoj Ukrajini od 2012., pod vlašću Moskovskoga patrijarhata, zatražio je od svojih svećenika da ispuste ime patrijarha Kirila iz diptiha i molitava u Euharistiji; neka mole za mir u Ukrajini.
* Osvrt. Moskovski patrijarh Kiril, koji je u posljednje vrijeme zapasao cijelu Afriku preotimajući je od Aleksandrijskoga patrijarhata, gubi pred vlastitim očima i episkope i eparhije i svećenike i vjernike.

Izvor: Crkva na kamenu