Simbol je Božje ljubavi Srce Isusovo

Foto: Cnak

VIR – U župi sv. Jure u Viru proslavljena je svetkovina Srca Isusova u petak 23. lipnja 2017. s početkom u 11 sati. Sveto misno slavlje predvodio je župnik iz Ledinca don Jozo Ančić, a u koncelebraciji su bili, uza župnika don Iliju Drmića, i sljedeći župnici: don Slaven Ćorić iz Sutine, don Joko Blažević iz Vinjana i don Ante Ivančić Bikić iz Zagorja. Na početku je mjesni župnik don Ilija u pozdravu rekao ove riječi: “Kada je papa Benedikt XV. proglasio svetom Margaretu Alacoque 3. svibnja 1920., otada je krenulo još jače i žarče štovanje Srca Isusova u župi sv. Jure u Viru. To je bilo vrijeme župnika don Ante Bakule (župnik: 1910.-1936.). On je nabavio i kip Srca Isusova.”
Nakon procesije, u kojoj je don Joko pjevao Litanije Srca Isusova, uslijedila je sveta Misa. Osnovna don Jozina misao u propovijedi bila je da je Božja ljubav iskazana u Isusu Kristu svima nama hodočasnicima ovim svijetom. Simbol te ljubavi jest Srce Isusovo. Iz toga velikoga Srca proizlazi silna ljubav prema svim ljudima i svim vjernicima. Nitko iz te ljubavi nije isključen. Svi na nju imaju pravo, pa čak najviše oni koji je odbijaju, jer to Kristovo Srce želi uliti svoj mir i svoju neizmjernost te ljubavi u svakoga čovjeka, te da sav svijet kliče hvale i slave u čast svome Bogu, kao i svome vlastitom životu, koji je najčešće s nevoljama, a kroz mnoge nam je nevolje u Kraljevstvo Božje.
Za vrijeme Mise ministrirali su ovogodišnji prvopričesnici, riječ Božju i molitve vjernika čitali su krizmanici, koji su nosili kip Srca Isusova i župne zastave, a pjevao je župni zbor iz Ledinca “Nebeske ruže”. Pričesti je bilo više u ovome slavlju, što je znakom duhovne priprave vjernika kroz trodnevnicu što ju je predvodio sam župnik.

Izvor: Crkva na kamenu