Simpozij o ubojstvu 66 hercegovačkih franjevaca

Foto: https://www.jabuka.tv/

ŠIROKI BRIJEG (KTA) – U nedjelju, 27. listopada 2019., na Širokom je Brijegu održan “XI. simpozij Stopama pobijenih” u organizaciji Vicepostulature postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”. Simpozijem se pokušala osvijetliti istina o ubojstvu 66 hercegovačkih franjevaca i mnoštva puka Božjeg u Drugom svjetskom ratu i poraću.
Sve je započelo svetom Misom u samostanskoj crkvi koju je predvodio fra Ante Čavka, župnik u Vrpolju pokraj Knina, u sumisništvu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem i fra Marijanom Karaulom. Fra Ante je u propovijedi između ostaloga istaknuo: “Nema ništa većega nego život svoj dati za svoje prijatelje. To je naš odgovor kao zahvala svim junacima naše teške prošlosti. Naši invalidi nisu naš teret nego ponos. Mi smo slobodni jer su nas obranili od zla, mi hodamo njihovim nogama, mi radimo njihovim izgubljenim rukama”.
Uslijedio je radni dio simpozija u samostanskoj dvorani sa zanimljivim predavanjima. Izlaganje na temu: “Jesu li širokobriješki franjevci bili legitiman vojni cilj ili žrtve zločina”, održao je povjesničar prof. dr. Ivica Šarac, koji je istaknuo: “Neki su bivši partizani doista pričali i uvjeravali javnost da su vlastitim očima gledali naoružane franjevce u habitima, no pitanje je koga su oni stvarno vidjeli u toj ulozi, ako u međuvremenu imamo i takva svjedočanstva, i to opet od bivših partizana, koja govore o manipulaciji s njihove strane na način da je neke od njih ‘zapala’ uloga obući franjevački habit i s puškomitraljezom u rukama ‘glumiti’ naoružana franjevca”. Drugo predavanje održao je publicist fra Marijan Karaula na temu “Stradanje franjevaca Bosne Srebrene u doba Socijalističke Jugoslavije”. U trećem izlaganju publicist fra Ante Čavka govorio je na temu “Putovanje bez povratka širokobrijeških fratara: jama u selu Mratovu i njezina tajna”.

Izvor: Crkva na kamenu