Školske sestre franjevke u Hercegovini

Foto: http://mostar.ssfcr.org/

MOSTAR – U samostanu sv. Franje u Bijelome Polju, u subotu 18. svibnja 2019., održana je završna duhovna obnova za sve sestre Provincije Svete Obitelji. Ali ovo uobičajeno svibanjsko okupljanje ove se godine pretvorilo u veliko slavlje 150. obljetnice od utemeljenja Družbe i 120 godina od dolaska prvih sestara u Mostar.
Simbolično se u taj sunčani subotnji dan u Bijelome Polju okupilo oko 120 sestara za stotinu i dvadeset godina prisutnosti Školskih sestara franjevaka u Hercegovini. Sudjelovanjem u slavlju svoje su zajedništvo izrazile provincijska predstojnica s. Terezija Tomazin i sestre Mariborske provincije Bezgrješnoga začeća; provincijska predstojnica s. Andrea Nazlić sa sestrama Splitske provincije Presvetog Srca Isusova; provincijska predstojnica s. Kata Karadža sa sestrama Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina; s. Vjekoslava Naranča u ime sestara Rimske regije te naše sestre na službi i studiju u Rimu. U klaustru “staroga” srušenog samostana – na mjestu nekadašnjega središta Provincije, na mjestu mnogih početaka, u moru mnogih uspomena – započele smo dan molitvom i zahvalnim sjećanjem na put koji je započeo 1. kolovoza 1899. i neprekinuto traje do danas.
Sestre su se potom okupile u dvorani duhovnog centra “Biskup fra Paškal Buconjić” gdje ih je pozdravila provincijska predstojnica s. Zdenka Kozina. Srdačan pozdrav i izraze dobrodošlice uputila je sestrama sestrinskih provincija, a napose je izrazila radost zbog dolaska i prisutnosti s. Lidije Glavaš, vrhovne savjetnice i izaslanice vrhovne predstojnice s. Klare Šimunović. Izrazila je također zahvalnost svim sestrama na dolasku i pripremi slavlja. Posebno je pozdravila fra Diega Deklića, OFM, člana Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, koji je od 12. do 18. svibnja predvodio duhovne vježbe.
Prije razgledavanja izložbe u predvorju samostanske knjižnice s. Natalija Palac ukratko je predstavila sadržaj izložbe što ju je postavila sa suradnicama. Potom je u samostanskoj kripti prikazan film o Školskim sestrama franjevkama “120 godina milosti” koji je sa svojim timom snimila i režirala s. Matija Pačar. Na gledanje filma pridružili su se dobročinitelji zajednice Patrick i Maureen Doherty iz Kanade. Nakon objeda u samostanskom blagovalištu, zajedništva u “ugodnom razgovoru” i pjesmi, sestre su uz molitvu krunice pohodile sestarsko groblje “Gruban”, prisjećajući se svih ovozemnih počivališta na kojima 184 sestre Provincije čekaju uskrsnuće mrtvih. U popodnevnim satima svi su se “vratili” na slavlje Euharistije, tamo gdje je prije 120 godina sve započelo, u provincijsko središte i samostan Svete Obitelji u Franjevačkoj ulici u Mostaru. Svečanu euharistiju predvodio je mostarsko-duvanjski biskup msgr. Ratko Perić u koncelebraciji s provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenkom Štekom, duhovnikom sestara fra Tomislavom Pervanom i još desetak svećenika.

Izvor: Crkva na kamenu