Slavimo nebeski Jeruzalem

Foto: Cnak

ALADINIĆI – Iako mjesec studeni ne nosi neki privlačan naziv, započinjemo ga iznimno privlačnom svetkovinom Svih Svetih. I ove je godine župa Aladinići dostojanstveno proslavila svoj patron, Sve Svete. Ovom svetkovinom ne slavimo samo poznate, nego i nama nepoznate svece, koji su svojim zemaljskim hodom, živeći krjeposti zaslužili gledati Svevišnjega licem u lice. Koje li nagrade njima i poticaja nama koji tek hodimo suznom dolinom!
Cijela župna zajednica sa svojim župnikom don Stipom Galom, pripremala se za svetkovinu trodnevnicom. Prvu večer trodnevnice krunicu su predmolili prvopričesnici. Potom je svetu Misu predvodio don Miroslav Rubić, župni vikar u župi svetoga Nikole u Metkoviću. Misno slavlje uzveličali su lijepi glasovi dječjega zbora župe slavljenice.
Drugu večer trodnevnice krunicu su predmolili krizmanici. Sveto misno slavlje predvodio je don Josip Radoš, mladomisnik, župni vikar u župi Presvetoga Srca Isusova iz Studenaca. Ljepoti slavlja doprinijeli su svojom pjesmom članovi domaćega velikog mješovitog zbora.
Treću večer trodnevnice svi okupljeni vjernici imali su prigodu primiti sakrament svete ispovijedi te na taj način primiti oproštenje od Gospodina. Na raspolaganju je bilo više svećenika. Krunicu su predmolili ministranti koji su se okupili u veliku broju. Sveto misno slavlje predvodio je don Boris Vidović, profesor na KBF-u u Splitu. Vjernici su bili počašćeni jer je pod ovom svetom Misom pjevala klapa Staglin iz Slanoga.
Na dan Svih Svetih svečano misno slavlje predvodio je don Mile Vidić, župnik iz Prenja, a u koncelebraciji je bilo osam svećenika. Mnogobrojni vjernici popunili su i posljednje mjesto u župnoj crkvi. Don Mile je posebno naglasio da smo svi kao vjernici pozvani od Gospodina na svetost. Ona nije rezervirana samo za neke ljude. Svetost je moguća kroz poniznost i jednostavnost srca i uz pomoć Božju. Bog zasigurno ne želi našu mlakost i neodlučnost, zato nam i daje svece kao uzore na putu prema našoj vječnoj domovini, nebeskom Jeruzalemu. Svi sveti su nam na raspolaganju ako za njih imamo vremena i volje. Poslije svečanoga misnog slavlja uslijedili su Dubravski susreti, 19. po redu. Kiša koja je neprestano padala bila je pravi Božji blagoslov, a nikako smetnja svima koji su se okupili na druženju folklornih društava.
Svojim dolaskom i nastupom razveselili su sve prisutne sljedeća kulturno-umjetnička društva: HKUD “Bećarac” iz Lepenice, HKUD “Domanovići”, HKUD “Ivan Goran Kovačić” iz Velike, HKUD “Hutovo”, KUD “Zvuci kamena i krša” iz Imotskog, HKUD “Stolac”, KUD “Luzarica” iz Pridrage – Zadar, HKUD “Naši korijeni” Bobanovo Selo, te domaćini HKUD “Dubrave”. Veselje je nastavljeno i dalje zahvaljujući glazbenom sastavu Konoba.
Ohrabreni zagovorom i primjerom svih svetih, putujemo prema nebeskom Jeruzalemu, vjerujući u milosrđe dobroga Gospodina.

Izvor: Crkva na kamenu