Slavlje sv. Ilije u Karmelu na Bušku jezeru

Foto: Cnak

Svečanom Misom proslavljen je u ponedjeljak 20. srpnja 2020. starozavjetni prorok sv. Ilija, zaštitnik Karmela i Duhovnoga centra na obalama Buškoga jezera i na području župe Grabovice, ali s mnogo širim poslanjem. Misno slavlje predvodio je provincijal Hrvatske karmelske provincije svetog oca Josipa o. Dario Tokić. U koncelebraciji je bilo preko dvadeset svećenika, a vjernika ovoga puta znatno manje u odnosu na prethodne godine kada ih je bivalo i do tri tisuće.
Najprije je obavljena svečana procesija i to kroz izvrsno urađeno i uređeno dvorište s mnogo ukrasnih detalja, prostora za meditaciju i molitvu, za razgovore, slavlja Misa i šetnje s lijepim pogledom na jezero koje je nekoć bilo polje. Tu je i povijesni lokalitet nekropola na Gradini gdje je mnogo toga otkriveno, a među vrijednim nalazima jest i sedam križeva ilirskoga stanovništva, koji svjedoče da su oni u 6. st. već bili prihvatili kršćanstvo, što su ga postupno od doseljenja prihvaćali i Hrvati. Za vrijeme ovoga mimohoda pjevane su Litanije u čast Božjem proroku Iliji.
Za vrijeme Mise pjevao je Župni zbor iz Grabovice pod ravnanjem župnika don Blaža Ivande, a pjevali su i za vrijeme duhovne trodnevnice u večernjim satima kada su se molile krunice, slavile svete Mise s prigodnim propovijedima, a završnica je označena tradicionalnim paljenjem krijesa ili svitnjaka u čast sv. Iliji, revnitelju za Boga i njegove zapovijedi.
Prior samostana o. Jakov Kuharić zahvalio je dobrome Bogu, zatim predvoditelju misnoga slavlja, upućenim riječima ohrabrenja u ovome vremenu što nas na razne načine lomi, svim svećenicima, a napose rašeljačkom župniku don Miji Klariću i umirovljeniku don Anti Ivančiću koji ove godine slave Zlatne Mise, te svim samostanskim djelatnicima i radnicima, kao i kiparu Iliji Skočibušiću i drugima zaslužnima za unutrašnje umjetničko uređenje crkve i ostalih sakralnih prostora unutar samostanskih zidina. Ništa se to ne bi moglo uraditi da nije bilo vjerničkih darova, pa je sve uključio u zahvalne molitve za dobrotu koja je ugrađena u sve djeliće ovoga lijepog samostanskog i duhovnog prostora.

Izvor: Crkva na kamenu