Slavlje svetkovine Gospodinova rođenja – Božića

Foto: https://biskupija-mostar.ba/

MOSTAR – Mostarsko-duvanjski biskup i apostolski-upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić predvodio je u nedjelju, 24. prosinca 2023. Misu polnoćku u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve. Uz biskupa Palića na slavlju su sudjelovali imenovani banjolučki biskup mons. Željko Majić, generalni vikar mostarsko-duvanjske biskupije mons. dr. Nikola Menalo, katedralni župnik don Josip Galić, župni vikar don Branimir Bevanda, a posluživao je đakon i biskupov tajnik don Antonio Zirdum.
U propovijedi je biskup Palić rekao da se Božić događa “bili mi spremni ili ne, gorljivi ili ravnodušni, sretni ili žalosni. Bog se rodio, ušao u ljudsku povijest, ušao u tvoju i moju povijest. Od te svete, tihe noći više nitko ne će moći govoriti protiv neprijateljske sudbine koja nas napušta u vrtlogu naših patnji ili vikati protiv bezosjećajnog i neprijateljskog boga, niti nagađati oko ‘nečega’ što je u temelju smisla života. Bog je došao objaviti nam se. Bog je došao darovati nam se.”
Govoreći o poruci prvoga čitanja i Izaijina proročanstva, biskup Palić je poručio da unatoč rođenju Isusa “Kneza mira”, unatoč brojnim svađama, ratovima, nesrećama i teškoćama u svijetu, ipak se Isusovim rođenjem dogodila promjena. Ljudi dopuštaju da ih dotakne i potakne taj naizgled bespomoćni Knez mira da prevladaju razmirice i pridonesu pomirenju u svijetu. Uvijek iznova pogled na Dijete u jaslama osvaja naša srca i otapa našu tvrdoću srca. Biskup je, također, kazao da Božić bez euharistijskoga slavlja i zajedništva ne ide. Tada Božić više ne bi bio Božić. Božić bez Euharistije bio bi veoma prazna kulturološka predstava. I zato slavimo Božić, zato se okupljamo da zajedno podijelimo veliku radost ovoga velikoga svjetla.
Podsjetivši na činjenicu da se danas u svijetu na pet od sedam kontinenata događaju oružani sukobi, te da je i ove večeri strah od terorističkih napada ispunio i vjernike nekih europskih gradova, biskup Palić naglasio je da se slaveći Božić ne osvrćemo samo na prošli događaj rođenja Sina Božjega, nego gledamo naprijed u budućnost i čekamo da Bog dovrši ono što je započeo u Isusu Kristu. Isusovo rođenje početak je nove ere, ali još nije dovršetak Božjih planova.
Misno slavlje u ispunjenoj mostarskoj katedrali animirao je mješoviti ka­tedralni zbor “Marija” pod ravnanjem mo. don Dragana Filipovića i uz pratnju Tamburaškog orkestra Mostar. Na Misi polnoćki bili su nazočni, kao i svake godine, predstavnici Srpske pravoslavne Crkve iguman manastira Žitomislići otac Danilo Pavlović i paroh mostarski otac Duško Kojić.
Božićno misno slavlje u ponedjeljak, 25. prosinca 2023. u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve slavio je, također, mostarsko-duvanjski bi­skup Petar, uza sudjelovanje gene­ralnog vikara mons. dr. Nikole, katedralnoga župnika don Josipa, župnoga vikara don Branimira i đakona i biskupova tajnika don Antonia.

Izvor: Crkva na kamenu/https://biskupija-mostar.ba/