Slijedimo primjer Krista na križu

Foto: Cnak

ŠRI LANKA (missio.ba) – Kardinal Albert Malcolm Ranjith Patabendige Don, nadbiskup Colomba i predsjednik Biskupske konferencije Šri Lanke razgovarao je za Radio Vatikan te istaknuo da je odmah nakon što je čuo vijest otišao posjetiti crkvu u Colombu gdje je poginulo 50 osoba. Napad se dogodio za vrijeme nedjeljne uskrsne Mise. U crkvi je bilo mnogo ljudi, a bombaš samoubojica ušao je i raznio se, te prouzročio smrt, ranjavanje i veliku materijalnu štetu.
Odmah smo nakon toga čuli za bombu koja je eksplodirala u drugoj crkvi, u malom gradu sjeverno od Colomba, te prouzročila više od 120 poginulih i uništila samu crkvu, rekao je kardinal. Ne znamo tko je to učinio, ni kako se to dogodilo. Vlada i policija istražuju, zato se nadamo da će uskoro biti pronađene odgovorne osobe. Oko 500 osoba je ranjeno. Jučer je bio Uskrs, crkve su bile pune, primijetio je kardinal te dodao da je apelirao na dobrovoljne darivatelje krvi.
Kršćanska je zajednica u strahu i osjeća nesigurnost jer nemamo sigurne vijesti. Kažu da postoje male skupine koje žele ubijati. Uputili smo apel Vladi i službama sigurnosti kako bi istražili i pronašli odgovorne, da se takva situacija ne ponovi. To se mora istražiti na konkretan način. Može izgledati kao da je to učinila neka izdvojena skupina, no možda postoje i drugi podatci o tim napadima. Sve smo naše katoličke zajednice pozvali na mir, da ne uzimaju pravdu u svoje ruke, te da se pogrebi odvijaju u miru. Uputio sam apel katolicima da slijede primjer Isusa Krista koji je na križu oprostio onima koji su ga razapeli. Bili smo iznenađeni tim napadom jer već deset godina nije bilo takva slučaja. Prilike su bile prilično mirne i turisti su ponovo počeli dolaziti. Obnavljalo se gospodarstvo i imali smo velike nade. Bilo je nekih napetosti između islamske zajednice i većinskoga stanovništva, no nisam vjerovao da je situacija toliko teška da bi se dogodio napad te vrste. Iza svega toga stoji netko na međunarodnoj razini. Ne možemo reći tko i uperiti prst protiv neke zajednice, moramo biti pametni. Ako Vlada bude postupila prema svojim ovlastima i dobro istražila taj slučaj, moći će pronaći te male skupine, te ih onesposobiti; tada bi se situacija ponovo vratila u redovno stanje. Između islamske zajednice i drugih zajednica ima mira i sklada. Te odnose možemo još više razviti. Razgovarao sam s nekim ranjenim osobama, posjetit ću ih u bolnici. Na žalost, neke obitelji izgubile su sve: oca, majku i djecu. Svi su poginuli u istom napadu. To je vrlo tužno, išli su na molitvu, išli su Gospodinu. Vjerujem da najbolja pomoć koju međunarodna zajednica može dati jest da shvati situaciju i pomogne Vladi i vjerskim vođama da nađu rješenje bez previše miješanja u unutarnju politiku zemlje, rekao je kardinal.
Nakon napada u Colombu, na Šri Lanki, računa se da je više od 350 poginulih i 500 ranjenih. Napad je počinilo sedam samoubojica. Glasnogovornik Vlade izjavio je kako iza napada stoji mjesni islamistički pokret, Nacionalni džamat (NTJ). Međutim, dotajnik Vlade kasnije je dodao da se radi o međunarodnoj mreži bez koje ti napadi ne bi uspjeli. Vlada je proglasila izvanredno stanje i uhitila osumnjičene. Od kraja građanskoga rata 2009. godine ovi su napadi na crkve i hotele bili najnasilniji.

Izvor: Crkva na kamenu