Služiti Bogu i bližnjemu po uzoru na sv. Antu

Foto: CNAK

SUTINA – Župna zajednica u Sutini, Posuški dekanat, proslavila je 13. lipnja 2016. svoga nebeskog zaštitnika sv. Antu Padovanskoga svečanim euharistijskim slavljem kojemu je predsjedao župnik iz župe Blagaj-Buna i biskupijski sudski vikar don Nikola Menalo. U koncelebraciji s don Nikolom su bili: posuški župnik i dekan fra Mladen Vukšić, zatim župnici fra Marinko Leko iz Rakitna, don Ante Ivančić stariji iz Zagorja, don Joko Blažević iz Vinjana, don Marko Šutalo iz Aladinića, don Gordan Božić iz Domanovića i sutinski župnik don Slaven Ćorić. Nakon svete Mise ovome slavlju pridružio se i virski župnik don Ilija Drmić, koji je toga istoga dana u Podzavelimu imao slavlje u čast sv. Anti što ga je predvodio don Mladen Parlov.
U Sutini je najprije bio svečani ophod pod vodstvom predvoditelja slavlja don Nikole i mjesnoga župnika don Slavena od oltara u crkvi do vanjskoga oltarišta iza crkve među vitim jelama uz pjevanje župnoga zbora pod ravnanjem Bože Šarića. Umjesto pokajničkoga čina pjevane su Litanije svih svetih i izmoljena molitva Bogu po zagovoru sv. Ante.
U svojoj propovijedi propovjednik je u pet točaka istaknuo ove misli koje se odnose na evanđeoski odlomak spomendana sv. Ante: o zakonu osvete oko za oko, zub za zub; o pripuštanju i drugoga obraza onome tko nekoga udara po jednome; tko od nekoga traži odjeću, treba mu dati i tuniku i ogrtač; tko prisiljava nekoga da s njime putuje jednu milju, neka ide i dvije, te da se iziđe u pomoć pozaimanjem onome tko to traži. U svemu ovome krije se temeljna misao da kršćanin treba biti okrenut prema Bogu i bližnjemu, u smislu da se Bogu utječe molitvom u svojim potrebama i da bude na usluzi svome životnom suputniku i to po uzoru na sv. Antu, koji je bio i molitelj i naklon drugima riječima i djelima. Također ovaj nam svetac treba biti uzor u poslušnosti, počevši od naših najbližih pa do onih kojima smo u nečemu podređeni, bilo u školi ili na poslu. Sveti je Ante bio poslušan u svome poslanju i služenju drugima.
Župnik je obznanio svima nazočnima, kojih je bilo preko 800, da je u tijeku izgradnja zavjetne kapelice sv. Anti u crkvenome dvorištu, i to pokraj nove kapele za prijem i ispraćaj pokojnika. Župnik je ovom zgodom predstavio i preporučio okupljenima knjigu njihove župljanke Željke Galić Vukoja-Viktorović s naslovom Obala vječnosti.
Da bi ova proslava uspjela u pastoralnome pogledu, župnik je priredio duhovnu devetnicu s trodnevnicom, što je trajalo od 4. do 12. lipnja. Svete Mise i pobožnosti započinjale su u 18 sati, a prije Mise bila je mogućnost za svetu ispovijed, posebice prvoga dana trodnevnice kada su došli u pripomoć i okolni svećenici.
Mise kroza šest dana devetnice predvodio je sam župnik don Slaven, a u trodnevnici predvoditelji su bili: župnik iz župe i svetišta Kraljice Mira iz Hrasna don Antun Pavlović s neumskom klapom Zvijezda Mora, a on je bio župnik u ovoj župi, zatim čapljinski kapelan mo. don Dragan Filipović s klapom Neretva i župni vikar katedralne župe don Josip Čule s čapljinskom ženskom klapom Signum. Na ovoj Misi uočnici obavljen je blagoslov djece i obitelji, te izmoljena zahvala za završetak školske i vjeronaučne godine 2015./2016., što je ujedno molitva i za sve župljane ovdje i negdje drugdje da uspiju u svome životu i radu po zagovoru sv. Ante.

Izvor: Crkva na kamenu