Spomenik biskupu Ivanu Antunoviću

Foto: https://www.nedjelja.ba/

SUBOTICA (IKA) – Pokraj katedrale-bazilike sv. Terezije Avilske u Subotici na svetkovinu sv. Terezije Avilske, zaštitnice katedrale i zaštitnice grada, u četvrtak 15. listopada, postavljen je i svečano otkriven spomenik biskupu Ivanu Antunoviću. Biskup Antunović jedna je od najznačajnijih osoba među Hrvatima u Ugarskoj u 19. stoljeću. Bio je narodni prosvjetitelj i preporoditelj, kaločki kanonik i naslovni biskup bosanski, pokretač preporoda među ugarskim Bunjevcima i Šokcima, publicist i prozni pisac. Pokretač je Bunjevačkih i šokačkih novina i Bunjevačke i šokačke vile. Kako je u svome obraćanju naglasio mons. Stjepan Beretić, katedralni župnik i predsjednik Odbora za podizanje spomenika, “Ivan Antunović zavrijedio je spomenik u Subotici, gradu koji je iskreno volio”.
Spomenik je rezultat zajedničke inicijative Hrvatskoga nacionalnog vijeća, Katoličkoga društva “Ivan Antunović” i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata nastale povodom 200. obljetnice rođenja biskupa Antunovića, koja je proslavljena 2015. godine.
Predsjednica Hrvatskoga nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić govorila je o vrijednostima za koje se zalagao biskup Antunović.
Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman kazao je kako “značaj biskupa Antunovića kao preporoditelja nije bio samo za Hrvate, nego i za opći suživot i toleranciju u vrijeme Austro-Ugarske”. Svečanom otkrivanju spomenika nazočio je državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Izvor: Crkva na kamenu