Spomenik poginulim braniteljima

Foto: Cnak

GABELA POLJE – U Gabeli Polju kod mjesnoga groblja posvećena svetome Josipu 16. srpnja 2019. otkriven je i blagoslovljen spomenik poginulim braniteljima u Domovinskome ratu s područja ove župe. Nakon dugogodišnjega iščekivanja i planiranja, uz Božju pomoć, posao je priveden kraju. Golemim trudom i zalaganjem članova pastoralnoga vijeća, na čelu sa župnikom don Markom Kutlešom, izgrađen je veleban spomenik palim braniteljima. Čelnici grada Čapljine i Metkovića prepoznali su vrijednost ovoga projekta te su ga financijski podržali, na čemu im iskreno zahvaljuju. Na otkrivenje ovoga spomenika odazvao se velik broj mještana, ali i suboraca poginulih. Svečanosti su nazočili izaslanici vlade HNŽ-a, gradonačelnici Čapljine i Metkovića te udruga proisteklih iz Domovinskoga rata. Okupljene je pozdravio uime mjesne zajednice predsjednik Andrija Barišić, naglasivši veličinu žrtve poginulih branitelja, jer da nije bilo njih, kao i onih koji su imali sreću preživjeti, mi ne bismo sada slobodno ovuda hodali te da su od agresora gori samo oni što domovinu nisu branili. Nakon njega nazočnima se obratio gradonačelnik Čapljine između ostaloga naglasivši kako hrvatski narod u BiH još nije slobodan te da ta borba još uvijek traje. Po završetku uvodnih govora klapa “Trebižat” otpjevala je Hrvatsku himnu, a potom su djeca poginulih branitelja otkrila spomenik.
Spomenik je blagoslovio župnik don Marko te održao prigodan govor naglasivši: “Što čovjek može dati više za bližnjega do li život”, te kolika će biti njihova plaća na nebesima kada je sam Isus rekao za svaku čašu hladne vode koju date, stostruko ću vas nagraditi na nebesima, a oni su živote dali.
Nakon blagoslova uslijedilo je polaganje vijenaca uz čitanje životopisa svakoga od osam poginulih. Vijence su položili obitelji poginulih, predstavnici HNŽ-a, gradova Čapljine i Metkovića, župe Gabela Polje te udruga proisteklih iz Domovinskoga rata.
Druženje i sabiranje dojmova nastavljeno je u restoranu “Dalmata” uz prigodan domjenak.

Branko Boras

Izvor: Crkva na kamenu