Srce Isusovo, žarko ognjište Ljubavi

Foto: Cnak

STUDENCI – Presveto Srce Isusovo simbol je uzvišene Kristove ljubavi, a pobožnost prema njemu u Katoličkoj Crkvi osobito je raširena. Krist Spasitelj ima otvoreno svoje Srce za sve ljude kako bi ih spasio, nahranio, napojio i učinio zauvijek sretnima. Presvetomu Srcu Isusovu posvećene su mnoge ustanove, crkve, župe diljem svijeta. U našoj biskupiji osim nekoliko župa posvećenih Srcu Isusovu u župi Studenci Njemu je posvećeno svetište. Župa i svetište Presvetoga Srca Isusova Studenci ove godine slavi trostruki jubilej: 110 godina osnutka župe, 80 godina izgradnje župne crkve i 20 godina svetišta Presvetoga Srca Isusova. Don Ivan Štironja, studenački župnik i voditelj svetišta, pripremio je sa svojim suradnikom đakonom Josipom Radošom i uz pomoć drugih svećenika dvije devetnice, veliku i malu. Velika je obuhvaćala devet mjesečnih Prvih petaka, od listopada prošle godine do lipnja ove godine, a mala je bila kroz devet dana uoči same svetkovine Srca Isusova, od 30. svibnja do 8. lipnja 2018. Prve dvije večeri duhovnu pripravu predvodio je don Damir Stojić, salezijanac, studentski kapelan u Zagrebu, uz pratnju “Božje pobjede”. Treću i četvrtu večer misno slavlje predvodio je o. Jozo Milanović, benediktinac na Čokovcu, pjevao je župni dječji zbor “Plavi anđeli”. Četvrtu večer nakon svete Mise upriličena je 16. po redu Večer folklora s nazivom “Studenčica pjesmu nosi”. Uz domaćine, HKUD Studenčicu, nastupilo je još sedam folklornih i pjevačkih skupina. Petu večer svetu Misu predvodio je don Željko Majić, generalni vikar, uz pjesmu župnoga zbora “Vrelo života”, a zatim je predstavljena knjiga don Damjana Raguža Rastimo u Duhu. Misno slavlje na šestu večer devetnice predslavio je fra Brane Musa, župnik u Tihaljini, dok su za vrijeme Mise pjevali “Bećari”. Sljedeće dvije večeri misno slavlje predvodio je don Odilon Singbo, kapelan studenata u Zagrebu, pjevao je zbor sv. Ane iz Zvirovića i “Vrelo života”.
Na uočnicu Presvetoga Srca Isusova, 7. lipnja, svetu Misu s procesijom i blagoslovom djece predvodio je msgr. Tomo Vukšić, vojni biskup u Bosni i Hercegovini, a pjevala je klapa HRM “Sv. Juraj”. Prije početka svete Mise, kao i svih devet dana, molila se pobožnost Srcu Isusovu, a svećenici su bili na raspolaganju za svetu ispovijed. Osobito je dojmljiva bila procesija sa svijećama uz pjevanje Litanija te blagoslov dječice koja su se sa svijećama u rukama okupila oko vanjskoga oltara. Mnoštvo vjernika okupljenih na uočnicu u svetištu pozorno su slušali homiliju domaćega sina biskupa Tome koji je govorio o srcu ljudskom kakvo zna biti, ali i kakvo bi trebalo biti – slično srcu Božjem, kao i pjesmu nadaleko poznate klape “Sv. Juraj” koja je i nakon Mise ostala s pukom pjevajući duhovne i domoljubne pjesme.
Središnja i završna proslava Presvetoga Srca Isusova započela je svetom Misom u 19 sati. Misno slavlje predvodio je biskup Ratko Perić u koncelebraciji desetak svećenika. Na početku svete Mise župnik don Ivan Štironja zahvalio je svima koji su proteklih deset dana na bilo koji način doprinijeli da duhovna priprema i proslava župne svetkovine prođe u miru i dostojanstveno. Zahvalio je ocu biskupu na dolasku u župu i skrbi za sve vjernike u biskupiji.
Pozdravljajući okupljeni vjernički puk, koji je i ove večeri ispunio svetište, biskup je podsjetio da je prije dvadeset godina tadašnji župnik don Damjan uputio molbu da se župna crkva uzdigne u rang biskupijskoga svetišta Srca Isusova što je s radošću prihvatio. U propovijedi biskup je govorio o srcu, ljudskom, koje je na životnom bojištu gdje se odvija borba između Božje ljubavi i zlih sila ovoga svijeta. Čovjek se toliko puta svojim pristankom opredijeli za zlu stranu života protiv Božjih zapovijedi i zakona. Samo su dva Srca bila neranjena, sveta i čista: Presveto Srce Isusovo u kojem je sva punina Božanstva, i Marijino srce koje je Bog svojom posebnom milošću očuvao od svakoga grijeha, iskonskoga i osobnoga.
Nakon župnikove zahvale na kraju misnoga slavlja i završne molitve za potpuni oprost, biskup Ratko blagoslovio je nabožne predmete i vjernike.

Izvor: Crkva na kamenu