Srebrni jubilej salezijanske prisutnosti u BiH

Foto: Cnak

ŽEPČE – U Žepču je na spomendan sv. Ivana Bosca 31. siječnja 2021. proslavljeno četvrt stoljeća otkako su salezijanci došli u ovaj grad i BiH. Najprije je slavljena sveta Misa, a potom je predstavljena monografija s naslovom To su ti salezijanci. Misno slavlje u crkvi sv. Ante Padovanskoga u Žepču predslavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, a suslavilo je 20 svećenika među kojima dvojica provincijala – Hrvatske salezijanske provincije don Tihomir Šutalo i Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, te ravnatelj žepačkoga KŠC-a don Milan Ivančević i župnik domaćin preč. Predrag Stojčević.
U prigodnoj homiliji kardinal Puljić je, na temelju misnih čitanja Četvrte nedjelje kroz godinu, govorio o proročkom pozivu na osobit način istaknuvši kako Bog u svakom vremenu poziva pojedince da razbuđuju vjeru u narodu. U tom smislu, a u kontekstu svečarskoga raspoloženja proslave 25 godina od dolaska salezijanaca u Žepče, istaknuo je životni primjer njihova utemeljitelja sv. Ivana Bosca.
Na kraju Mise nazočnima je riječi zahvale uputio don Milan, ravnatelj Katoličkoga školskog centra Sv. Ivan Bosco u Žepču te preporučio svima da nabave monografiju koja je netom izišla iz tiska, a govori o početcima i životu salezijanaca kroz četvrt stoljeća u ovome gradu.
Predstavljanje monografije s naslovom To su ti salezijanci, autora Brane Vrbića, domaćega sina i novinara, bilo je u velikoj dvorani KŠC-a.
Auditoriju se najprije obratio provincijal don Tihomir koji je velik dio svoga redovničkog života proveo upravo u Žepču. Ukratko je zahvalio svima koji su bili dio ove priče čiji se srebreni jubilej proslavlja, a koja ne bi mogla uopće biti ispričana bez Providnosti Božje.
U ime suizdavača HKD Napredak, podružnica Žepče nekoliko riječi zahvale i poticaja kazao je predsjednik Nikola Borovac.

Izvor: Crkva na kamenu