Srebrni jubilej župa sv. Marka i sv. Luke

Foto: Cnak

MOSTAR – Na svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja 2018., župe sv. Luke u llićima i sv. Marka u Cimu u Mostaru proslavile su svoj srebrni jubilej postojanja i djelovanja. Svečanu svetu Misu u zajedničkoj crkvi za obje župe, crkvi posvećenoj Kristu Dobromu Pastiru, u 10 sati predvodio je msgr. Luka Pavlović, mostarski dekan i župnik katedralne župe, od koje je 1993. biskup Pavao Žanić odvojio četiri nove mostarske župne zajednice pod naslovom četiriju svetih Evanđelista.
Uz obred blagoslova vode i soli na početku euharistijskoga slavlja, don Luka je u prigodnoj homiliji vjernicima protumačio smisao današnje svetkovine Gospodnje, govoreći o Kristovu Bogočovječjem objavljenju tadašnjemu nežidovskom svijetu preko trojice mudraca ili kraljeva pristiglih s Istoka u Betlehem na poklonstvo “novorođenomu židovskom kralju”. Ovo je poziv i nama da budemo mudri ljudi i svakodnevno, slijedeći Njegovu zvijezdu, tražimo lice Božje. Čestitao je župniku don Ivanu i svim župljanima Cima i Ilića srebrni jubilej, želeći još više Božjega blagoslova u novim obljetnicama!
Na svršetku svete Mise čestitki župljanima obiju župa pridružio se i župnik mr. don Ivan Perić, koji pastoralno vodi ove župne zajednice od kolovoza 2011., zahvaljujući don Luki što je u svojoj nekadašnjoj službi generalnoga vikara naših hercegovačkih biskupija (1985.-2006.) podnio osobit teret i žegu dana prigodom rješavanja raznih pravnih problema oko pribavljanja lokacije i svih potrebnih dozvola za izgradnju prostrane župne crkve Dobroga Pastira. U ovom je slučaju samo župna crkva zajednička i jedan je župnik za obje župe, koje imaju svoje vlastite matice i knjige. Bogu hvala i slava na svih ovih 25 godina i početnih župnih porođajnih bolova i svih križnih postaja koje su pratile ove dvije župe od osnutka do danas, ali i na svim milostima kojima je Gospodin, po zagovoru svetih Evanđelista, obasipao vjernike Cima i Ilića.

Izvor: Crkva na kamenu