Sretan ti 100. rođendan, dragi Ivula!

Foto: Cnak

Najstariji Ravnjanin Ivan Ivula Skaramuca proslavio je svoj stoti rođendan. Ivula je rođen u Ravnom, 29. prosinca 1916. Okupljanje i proslavu organizirali su njegovi najbliži u restoranu “Romanca” u Mostaru. Okupljanju su nazočila djeca, unučad, praunučad, rodbina i prijatelji iz Ravna, Dubrovnika, Zagreba, Splita, Šibenika, Hutova i Camberre (Australija), kao i don Pero Pavlović, župnik u Ravnu. Svoje goste dočekao je Ivula na nogama i sa smiješkom, primajući čestitke i darove. Doživjeti stoti rođendan, a biti tako bistra uma, prilično zdrava tijela i vesela duha, ne može se svakome posrećiti. Iako gotovo ništa ne čuje, strpljivo je primao čestitke, izmjenjivao po koju riječ, zahvaljivao, a okupljeni su komentirali i prisjećali se mnogih zanimljivih detalja iz Ivulina života.
Prije večere župnik don Pero izrekao je čestitke i pomolio se, a zatim je ustao Ivula te glasno i jasno, bez naočala pročitao pozdrav i zahvalu okupljenima: “Dragi prijatelji, sretan sam što sam ovdje s vama i što vas mogu najsrdačnije pozdraviti. Sto godina života čini se mnogo, ali nije. Kada sagledate sve ljepote i radosti života, vidjet ćete da je važnije bilo provesti ga u zdravlju, ljubavi, poštovanju i razumijevanju obitelji i prijatelja. Tek tada može s pravom čovjek reći da je vrijedilo živjeti.”
Ivula je cijeli život proveo u svome selu Ravnu, po zanimanju zidar, 40 godina je radio na željeznici. U braku sa suprugom Marom dobio je petero djece, dva sina i tri kćeri, od njih 10 unučadi i 11 praunučadi. Mara je umrla 1998. godine.
Ovo je bila posebna radost za Ivulu i za svu njegovu rodbinu. Zahvalni su Bogu za ovaj rijetki jubilej koji može proslaviti jedna obitelj. Bogu dragom hvala na toj velikoj milosti kojom je podario našega slavljenika. Neka Bog dade zdravlje njegovoj djeci, unučadi i cijeloj rodbini, a njemu od srca čestitamo 100. rođendan i želimo obilje Božjega blagoslova, te radosnu i mirnu starost.

Izvor: Crkva na kamenu