Srpanjske svečanosti

Foto: Cnak

KRUŠEVO – Svake je godine na proslavu blagdana sv. Ilije Proroka u župi Kruševo, koja je pod njegovom zaštitom i zagovorom, sve svečanije i uz prisustvo sve više vjernika. Tomu osobito pridonosi i duhovna priprava uoči proslave ali i ambijent i cjelokupni program koji za svoje župljane pripremi don Ljubo Planinić. Misno slavlje na Ilindan, 20. srpnja 2018., kao i dosadašnjih godina bilo je na Misištu, pokraj crkve, u 11 sati. Procesija s više od dvadeset svećenika krenula je iz crkve prema vanjskome oltaru. Svečano euharistijsko slavlje predslavio je don Ljubo Zadrić, svećenik sarajevske nadbiskupije, koji je trenutačno na poslijediplomskome studiju u Rimu, zajedno s don Josipom Čulom, svećenikom rodom iz Kruševa. Tijekom svete Mise pjevali su pjevači zbora Horeb i Fontes uz pratnju Tamburaša, a pjevanje su animirali Davor Kožul i Karlo Milićević. Prvo čitanje osobito lijepo otpjevao je sjemeništarac Stipe Gabrić, drugo je pročitala župljanka Veronika Ćorić. Evanđelje je navijestio generalni vikar don Željko Majić.
Propovjednik don Ljubo u homiliji je govorio o ljudskome životu te o Ilijinu životnome putu i njegovu primjeru vjere i ljubavi prema Bogu, te što možemo korisnoga primiti od sv. Ilije i primijeniti u vlastitome životu. Naš je život poput hodočašća, istaknuo je don Ljubo. Na početku toga hodočašća, životnoga puta, postoji početna kategorija koja se zove “ne znam”, a na kraju završna kategorija ljudskoga života koja se ogleda u onomu “ne mogu”. Između ovoga “ne znam” i “ne mogu” smješten je ljudski vijek, život, odrastanje, napredovanje, uspjeh i neuspjeh. Ovo “ne znam” odnosi se na ranu fazu ljudskoga života darovanoga od Boga i naših roditelja. Uz njihovu pomoć i pomoć drugih naš život dobiva sve odgovorniju formu. Nižući dane i godine dolazimo do završne faze ljudskoga života “ne mogu” kada smo ovisni o drugima i malo toga možemo sami. Međutim, predamo li svoj život svemogućemu Bogu, od “ne znam” do “ne mogu” sve će biti lakše i sigurnije, jer uz njegovu pomoć i njegovu ruku vodilju sve ćemo moći. U tome nam osobito može biti uzor sv. Ilija Prorok – kako se boriti za očuvanje vjere i istinskih životnih vrijednosti.
Kao i dosadašnjih godina ovoj proslavi prethodila je devetnica, odnosno cijeli program ususret proslavi BDM Gospe Karmelske i sv. Ilije Proroka. Pobožnosti i misna slavlja trajala su od 11. do 19. srpnja, radnim danima u 18,30, a nedjeljom u 8,30 i 11 sati. Od 11. do 16. srpnja predvoditelj misnih slavlja bio je vlč. Marijan Piskač, župnik župe Resnik – Zagreb.
Trodnevnicu i pobožnost prije Ilindana predslavili su don Tomislav Zubac i don Ante Vrhovac. Don Tomisalv je predvodio misno slavlje 17. srpnja, a don Ante 18. i 19. srpnja. Pobožnost je svaku večer predmolio župnik don Ljubo.
Proslava Blažene Djevice Marije, Gospe Karmelske, bila je 16. srpnja, a misno slavlje u 18,30 sati predslavio je vlč. Marijan Piskač.

Izvor: Crkva na kamenu