Stepinčeva večer u Mostaru

Foto: Cnak

MOSTAR – Posljednji put nadbiskup je Stepinac bio u Mostaru na blagdan sv. Franje Asiškoga 1942. prigodom biskupskoga ređenja novoimenovanoga mostarskog biskupa dr. Petra Čule. Bio je to svečan dan u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla, 4. listopada.
Svečano je blaženi Stepinac, zagrebački pastir i mučenik jedinstva s Petrovom Stolicom, ugošćen u Mostaru u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače, 7. veljače 2019., tri dana uoči svoga liturgijskog blagdana. On je zapravo predstavljen knjigom Nada koja ne postiđuje, a koja je sažetak njegova biskupskoga gesla: “U Tebe se, Gospodine, uzdam, ne daj da se postidim ikada!” Kada je Danijel Vidović, ravnatelj Hrvatskoga doma, vidio kako se odvijalo predstavljanje u Zagrebu, 22. siječnja ove godine, sutradan se javio, stavljajući na raspolaganje veliku dvoranu za prezentaciju. Ponuda prihvaćena sa zahvalnošću. Napravljene su pozivnice, jedna vrsta s plakatima na jednoj stranici, a druga vrsta višestranična pozivnica koja je upućena e-malom na razne adrese. Odaziv je bio neuobičajen.
Velika dvorana s 500 mjesta bila je popunjena posjetiteljima. Tako se događa kada zasuču rukave mostarski i drugi župnici. Za glavnim stolom u Hrvatskome domu bili su domaćin biskup Ratko Perić, pisac knjige o blaženom Stepincu; vojni ordinarij Republike Hrvatske dr. Jure Bogdan, postulator blaženoga don Mire Bulešića (beatificiran 2013.); dr. Ivica Šarac, profesor povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru; te urednik Crkve na kamenu dr. don Božo Goluža, također profesor povijesti na Filozofskom fakultetu.
Voditeljica, radio-novinarka, Ana Marija Dedić vješto je vodila program od 19 do 20,30. Prva dva predstavljanja knjige imali su biskup Bogdan o karakteristikama svetosti nadbiskupa Stepinca, i prof. Šarac o drugom dijelu knjige: o nadbiskupu Stepincu u vrtlogu ratnih zbivanja. Prof. Goluža govorio je o piscu i njegovim knjigama u nakladi Crkve na kamenu, a biskup Ratko govorio je o Stepinčevu pogledu i rječniku s obzirom na fenomen bizantinizma, o temi koja u knjizi nije ni dotaknuta. Na kraju biskup je izrazio zahvalnost svima koji su radili na tome da se knjiga priredi, objavi i javnosti predstavi te zaželio svima da ih prati Božji blagoslov po zagovoru Blaženika i Mučenika.
I ovo predstavljanje kao i ono u Zagrebu pokazalo je kolika je zainteresiranost hrvatskoga puka za osobu i djelo bl. Alojzija Stepinca. Iako živimo u vremenu kada knjiga kao takva nije na cijeni, prilikom predstavljanja ove knjige bilo je jasno uočljivo da dobra knjiga uvijek izaziva pozornost. Dakako, autor knjige pučanstvu je bio dodatni “magnet” da se te večeri nađu na predstavljanju.
U početku ženska klapa Narenta otpjevala je marijansku pjesmu “Ljiljane bijeli nebeskog kraja”, koja se osobito sviđala nadbiskupu Stepincu. Nakon prva dva predstavljanja ista je osmočlana Narenta izvela pjesmu “Zemlja dida mog” i na kraju je pjevala Nadbiskupovo biskupsko geslo “In te, Domine, speravi – U Tebe se, Gospodine, uzdam, ne daj da se postidim ikada”, koje je uglazbio maestro don Dragan Filipović. Poslije prezentacije priređen je domjenak, plod plemenitih dobrotvora.

Izvor: Crkva na kamenu