Stepinčevo u crkvi svetoga Jeronima u Rimu

Foto: http://www.sveti-jeronim.org/

RIM (RV) – Blagdan i 60. obljetnicu mučeničke smrti blaženoga kardinala Alojzija Stepinca Hrvatska je rimska zajednica proslavila u nedjelju 9. veljače u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio kardinal Luis Francisco Ladaria Ferrer, pročelnik Zbora za nauk vjere, uz koncelebraciju nadbiskupa Francisca Javiera Lozana, bivšega apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj, te oko pedeset svećenika. Liturgijsko pjevanje animirao je Akademski zbor Bazilike Srca Isusova “Palma” iz Zagreba.
Na početku svete Mise prečasni Marko Đurin, rektor zavoda i crkve poseban je pozdrav uputio kardinalu Ladariji izražavajući svoju radost da upravo on predslavi euharistijsko slavlje na blagdan jednoga od najljepših “cvjetova”, među 600 svećenika, redovnika, redovnica i sjemeništaraca okrunjenih mučeničkom krunom iz “mržnje prema vjeri” u hrvatskome narodu prije, u vrijeme i nakon Drugoga svjetskog rata. U uvodnom je govoru rektor Đurin napomenuo da su svi pročelnici Zbora za nauk vjere, počevši od kardinala Šepera, Ratzingera, Levade i Müllera, prigodom obilježavanja spomena mučeničke smrti Alojzija Stepinca upravo u crkvi sv. Jeronima predsjedali euharistijskim slavljem te da je on peti prefekt u tome nizu.
Osvrćući se u propovijedi na evanđeoski odlomak u kojemu Isus svojim učenicima govori da su sol zemlje i svjetlo svijeta, kardinal Ladaria posebno je istaknuo ulogu soli i svijetla u svakodnevnom kršćanskom životu te ih povezao s likom blaženoga kardinala Stepinca, ističući kako se oni u njemu spajaju i očituju kroz njegov život.

Izvor: Crkva na kamenu/RV