Sve što činiš, čini s ljubavlju

Foto: Cnak

LEDINAC – Kroz devet dana molitve, sudjelovanja na misnim slavljima, slušanja riječi Božje i duhovne obnove pripremali smo se za blagdan naše župe, blagdan Svete Terezije Male. Iz godine u godinu jedva čekamo ovo milosno vrijeme, svake godine doživljavamo novu ljepotu kroz devet dana pripreme. Uistinu je bilo prelijepo, iz večeri u večer, slušati riječ Božju i prikladne propovijedi koje su pripremili naši ovogodišnji propovjednici. Vratili bismo se kućama ispunjeni, puna srca i duše i s nestrpljivim iščekivanjem idućega dana.
Prvoga, četvrtoga i sedmoga dana predvoditelj misnoga slavlja bio je mjesni župnik don Jozo Ančić, a pjevao je župni zbor Nebeske ruže; drugoga dana predvoditelj je bio don Ivan Perić iz dviju mostarskih župa Ilića i Cima, a pjevao je župni zbor Dobri Pastir; trećega dana propovjednik je bio fra Stipe Biško iz Širokoga Brijega, a pjevao je zbor župe Ledinac; petoga dana predvoditelj je bio župnik iz susjedne župe Raskrižje don Stjepan Ravlić, a pjevao je zbor s Ledinca; šestoga dana predvoditelj je bio župnik iz rodne don Jozine župe Kongore fra Stjepan Martinović, a pjevao je zbor iz Kongore; osmoga dana predvoditelj je bio župni vikar fra Milan Lončar iz Posušja, a pjevao je zbor s Ledinca; devetoga dana predvoditelj je bio don Ilija Drmić, župnik iz Vira, a pjevao je zbor ove župe.
Sve ovo nas je uvelo u proslavu spomendana naše svetice i zaštitnice koju smo i ove godine proslavili dostojanstveno i veličanstveno. Svečano misno slavlje predvodio je fra Stanko Mabić, duhovnik i odgojitelj novaka na Humcu u koncelebraciji s ostalim svećenicima. U crkvi, koja je bila ispunjena mnoštvom vjernika, orila se himna našoj zaštitnici: Zdravo Ružo Isusova, Terezijo Mala Sveta…
Na početku misnoga slavlja župnik don Jozo pozdravio je sve prisutne vjernike, braću svećenike, hodočasnike i predstavnike civilne vlasti. Fra Stanko je duhovnik i odgojitelj novaka na Humcu pa je možda zbog toga veoma blizak načinu života naše zaštitnice. U svojoj propovijedi najprije se osvrnuo na njezin život od samoga početka kako bismo mogli pratiti tu nit ljubavi koja ju je vodila do Krista. Također je istaknuo kako svetu Tereziju Malu moramo promatrati kao moliteljicu, kao zaštitnicu misionara i misija te kao naučiteljicu Crkve.
Kao moliteljica sveta Terezija Mala često se znala moliti Isusu bez ijedne izgovorene riječi. Molila je samo srcem i svojom čistom ljubavlju. U toj ljubavi gorjela je za Kristom. Proglašena je zaštitnicom misionara i misija, a niti jedan dan nije provela u misijama. Međutim, svojim molitvama i žrtvama činila je mnogo za njih, možda čak i više od njih samih.
Papa Ivan Pavao II. proglasio je svetu Tereziju Malu naučiteljicom Crkve, a da nije niti jedan dan sudjelovala u nekim teološkim raspravama. No, unatoč tome svi možemo mnogo toga naučiti od nje. Sve ovo dokaz je kako se samo ljubavlju može postići puno toga. Ona je samo ljubila Krista i to joj je bilo dovoljno. Bog ne traži od nas neka prevelika djela i velike žrtve. Traži samo našu ljubav, ljubav prema njemu i bratu čovjeku. Imajmo to uvijek na umu kad god nam je teško. Ni život svete Terezije Male nije bio nimalo lagan, ali iz ljubavi Božje sve je strpljivo podnosila. Na prvom mjestu joj je bio Isus, uz njega joj je sve bilo lakše. Uistinu je bila velika osoba. Iako nije imala dug životni vijek, uspjela je postići veliku svetost i postati naučiteljicom cijele Crkve. Utecimo se zato uvijek ovoj svetici, jer po njezinu zagovoru sigurno ćemo postići Kristovu milost.
Mirela Knezović

Izvor: Crkva na kamenu