Što je jača ljubav, jače je i jedinstvo

Foto: Cnak

BLAGAJ – Župna svetkovina Presvetoga Trojstva u Blagaju i na Buni proslavljena je 11. lipnja svečanom nedjeljnom Euharistijom u 11 sati u blagajskoj crkvi. Misno slavlje predvodio je don Ilija Petković (ml.), župni vikar u mostarskoj katedrali, uz koncelebraciju župnika don Nikole Menala i župnoga vikara don Damira Pažina. Na poziv župnika don Nikole već tradicionalno misno slavlje svojim pjevanjem pratio je Mješoviti zbor studenata Teološko-katehetskoga instituta iz Mostara, pod vodstvom prof. Nike Luburića.
Župnik je na početku pozdravio pjevače studentskoga zbora, ovogodišnjega propovjednika don Iliju kao i sve vjernike na misnome slavlju.
Propovjednik je naglasio kako se ljudskim mozgom ne može dokučiti tajna Presvetoga Trojstva, ali se može Presveto Trojstvo ljubiti i štovati tako da s njime započinjemo svaki svoj dan, molitvu i djelo. Samo ćemo tako moći jednoga dana sudjelovati u nebeskoj radosti Presvete Trojice, zajedno s anđelima i svetima. Sama činjenica da imamo Trojstvenoga Boga čini i nas trojstvenima, što znači da se ne možemo ostvariti sami nego u zajedništvu s drugima. Osnovno obilježje Presvetoga Trojstva jest ljubav, a ono se najbolje očituje u obitelji. Što je jača ljubav, jače je i jedinstvo.
Za vjernike župe Blagaj-Buna bio je to uistinu velik dan duhovnoga osvježenja u staroj blagajskoj crkvi, gdje se ovi župljani okupljaju jednom mjesečno, a koja je lijepo obnovljena i uređena, dok je stara župna kuća trenutačno u obnovi. Ovim okupljanjem pokazali su vjeru, ljubav i štovanje Presvetoga Trojstva ali i jedinstvo i zajedništvo kao župna zajednica. Dao Bog da i dalje žive jedinstvo, zajedništvo i ljubav.
Nakon tjelesne okrjepe za zajedničkim stolom u obližnjem restoranu pjevači zbora sa svojim voditeljem, župnik i ostali svećenici koji su pristigli nakon svetih Misa u Mostaru, posjetili su turističku atrakciju, vrelo rijeke Bune, drevnu rijeku, po nekim promišljanjima pradomovinu bunjevačkih Hrvata, kamo dolazi velik broj turista iz BiH, ali i iz drugih država.
Kao priprema za proslavu na Buni je organizirana duhovna trodnevnica. Mnogi su vjernici o svetkovini pristupili sakramentu ispovijedi.

Izvor: Crkva na kamenu