Stoljetni kamen – Božji znamen

Foto: Cnak

GABELA – Mjesni biskup mons. Ratko Perić, 11. veljače na blagdan Gospe Lurdske, boravio je u župi Gabeli gdje je u prisustvu župnika don Ante Đereka i desetak svećenika slavio svetu Misu u 11 sati u obnovljenoj kapelici. Kapelica je posvećena Gospi od Zdravlja, a nalazi se na samom ulazu u gabelsko groblje. Biskup je na početku blagoslovio kapelicu, nova zvona, a tijekom svete Mise izmolio posvetnu molitvu nad novim oltarom. Svečano misno slavlje upotpunio je župni zbor sv. Stjepana.
U uvodnom pozdravu župnik don Ante stihovima je opjevao povijest crkvice i vjernoga puka: “U starini se zvala crkva Svete Marije/ u dolini Neretve crkveno zdanje je najstarije. U rimsko doba kršćani joj temelje postavili/ u njoj Boga slavili. Od stoljeća sedmog Hrvati je posvojili/ u svoj hram pretvorili. I ona im posta: djece Božje rodilište/ tijela Kristova blagovalište. Škola ljubavi prema Bogu i bratu čovjeku/ brižna mati, u bolima tijela i duše supatnica tješiteljica,/ vjerna suputnica: od kolijevke do groba, od rođenja do upokojenja. Hrvatski je znamen, memorija, u kamen uklesana. Uspomene prevrće, davne broji dane:/ paleži, pokolji, ratovi, zbjegovi, jauk i muk (…) Današnji je dan melem za ljute rane/ i spomen na sve velike i radosne dane. Nekoć pusta razvalina, danas ljupka crkva, skladna građevina. Obnovljena, utvrđena, pokrivena, ukrašena, križem osvijetljena./ Marijinim plaštem ogrnuta/ sretna kliče na dva zvona veselo zvoni: Djeco moja radosti moja ponose moj/ od Boga blagoslovljen bio sav vaš trud i znoj.”
Biskup je u propovijedi, između ostaloga, govorio o Blaženoj Djevici Mariji koja je od prvoga trenutka svoga začeća bila i ostala bez grijeha. Blagdanom Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije slavimo Božju milost i Njegovu mudrost kojom je odlučio Kristovu i našu Majku očuvati od svake ljage istočnoga grijeha, te je tako učinio dostojnom majkom samoga Boga. Stav Katoličke Crkve o Marijinoj bezgrješnosti papa Pio IX. potvrdio je u apostolskoj konstituciji koja je donesena 8. prosinca 1854. Za vrijeme jednoga ukazanja u Lurdu Gospa je Bernardici, na upit tko si ti, odgovorila: “Ja sam Bezgrješno Začeće.”
Župnik je na kraju zahvalio biskupu i svećenicima na dolasku, te posebice svima onima koji su pomogli oko obnove kapelice: glavnom donatoru Iliji Ivanu Sušku, Zlatanu Skorupanu, arhitektu koji je izradio plan obnove kapelice, Založbi kralja Tomislava iz Čapljine za dar brončanoga raspela, rad kipara Josipa Poljana, Općini Čapljina koja je darovala novac za prozore i vrata, osobi koja je darovala dva zvona, veće Gospe od Zdravlja i manje sv. Ane, osobi koja je financirala kameni zid s kamenim križevima, Vidanu Šiljegu koji je sačuvao sve križeve, svaki ugradio na njegovo mjesto te radove na obnovi crkvice svakodnevno nadgledao. Nakon svete Mise svi uzvanici pozvani su na objed u Motel Lav.
Nemamo sigurnih podataka kada je izgrađena ova kapelica. Znamo da je prva njezina obnova urađena 1620. godine, nakon što su je Turci srušili 1539. godine. Ova je kapelica služila Hrvatima katolicima ovoga područja kao jedina bogomolja nakon povlačenja Mlečana iz Gabele 1716. godine. Naši pradjedovi i prabake dolazili su na ovo mjesto da bi se susreli s Gospodinom i iz toga su susreta i odnosa izlazili promijenjeni. Mnoge su generacije u ovoj kapelici crpile snagu za život. Koliko je samo molitava, suza, žrtava ova kapelica primila to samo Bog zna. Danas obnovljena potiče nas još više na sabranost i molitvu te vraća temeljima i izvoru života, Isusu Kristu.

Izvor: Crkva na kamenu