Stota obljetnica ustanovljenja novicijata sestara franjevaka u Hercegovini

Foto: https://ssf-mostar.com/

BIJELO POLJE – Na svetkovinu Krista Kralja, naslovnika Družbe, 26. studenoga 2023., u Samostanu sv. Franje u Bijelom Polju proslavljena je stota obljetnica ustanovljenja novicijata sestara franjevaka u Hercegovini. Popodnevni program proslave započeo je u Duhovnom centru “Biskup fra Paškal Buconjić” gdje se okupilo stotinjak sestara Provincije, među kojima su bile i dosadašnje učiteljice novakinja. Program je vodila aktualna učiteljica novakinja s. Marijana Selak, a pjevale su sestre. Pozdrav dobrodošlice sestrama je na početku uputila provincijska predstojnica s. Franka Bagarić. Za ovu prigodu tiskana je knjiga Po imenu ja te pozvah u kojoj su autorice s. Natalija Palac i s. Magdalena Šarić u dva poglavlja prezentirale povijesni dio, od ustanovljenja novicijata do danas, te popis svih novakinja koje su tijekom stoljeća primljene u novicijat. Ovo je bilo svojevrsno predstavljanje toga rada. S. Natalija izložila je povijesni presjek stogodišnjeg postojanja novicijata, a s. Magdalena govorila je o drugom dijelu knjige, o popisu novakinja koje su od 1923. do 2023. ulaskom u novicijat započele život u Družbi. Bilo je to 515 imena novakinja.
Euharistijsko slavlje u samostanskoj kapelici predvodio je mjesni biskup mons. Petar Palić u zajedništvu s don Željkom Majićem, bjelopoljskim župnikom don Rajkom Markovićem, fra Mladenom Hercegom, fra Svetozarom Kraljevićem i fra Ivanom Landekom te uz asistenciju dvaju novaka Hercegovačke franjevačke provincije.
Nakon navještaja Božje riječi biskup Petar uputio je sestrama prigodnu homiliju i tumačenje liturgijskih čitanja svetkovine Krista Kralja.
Na kraju je s. Franka zahvalila svima, osobito biskupu, svećenicima i časnim sestrama na udjelu u pripremi i proslavi ove velike obljetnice.