Studijski dani Caritasa Mostar – 35 godina rada

Foto: Cnak

MOSTAR – U Caritasovu duhovno-obrazovnom centru “Emaus” u Potocima započeli su 12. listopada Studijski dani Caritasa Mostar prigodom proslave 35. obljetnice postojanja i djelovanja ove crkvene ustanove. Ova je obljetnica protkana geslom Živimo ljubav, što je ujedno i misao vodilja svih djelatnika i korisnika brojnih Caritasovih ustanova u Hercegovini. Program prvoga studijskog dana započeo je prikazivanjem filma o nastanku, radu, djelovanju i ciljevima Caritasa Mostar-Duvno Trebinje-Mrkan. Prekrasan i dirljiv film, koji prikazuje pojedinačno svaku ustanovu, njezine korisnike i rad izazvao je gromoglasan pljesak svih prisutnih. Nazočnima se zatim obratio ravnatelj Caritasa dr. don Ante Komadina, izrazivši svima dobrodošlicu i progovorivši o radu Caritasa i o ovoj obljetnici. Nakon ravnatelja, nazočne je pozdravio i predsjednik Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan msgr. Ratko Perić ističući da Caritas nije, niti bi trebao biti organizacija, nego živi organizam koji pomaže čovjeku u potrebi. Tema Biskupova predavanja bila je “Odgovorni za karitativnu djelatnost Crkve”.
Prvoga radnoga dana voditelji Caritasovih projekata, gosti predavači kao i svi sudionici Studijskih dana prošli su kroz tri teme: Župni caritas, Živjeti s invaliditetom te Djeca, mladi i obitelj. O važnosti volontarijata u djelovanju župnoga caritasa govorio je ravnatelj Hrvatskoga Caritasa msgr. Fabijan Svalina, a kao dobar primjer istaknute su župe Sv. Ivana apostola i evanđelista iz Mostara i župa Marije Majke Crkve – Katedrala Mostar. U okruglom stolu na ovu temu sudjelovali su svećenici iz ovih župa don Mladen Šutalo i don Ilija Petković s volonterima. U drugoj temi Živjeti s invaliditetom gosti predavači bili su Nejra Šabić i Vinko Jerinić iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom dok je moderator okrugloga stola bio Radoslav Dodig, direktor Caritasova poduzeća za zapošljavanje osoba s invaliditetom “Rad-Dar”. Istaknuti su primjeri dobre prakse iz Italije, što su ih predstavili Elena Foglia iz Udruge “Il Filo da Tessere” iz grada Biella i Flavio Como iz Biskupijskoga Caritasa Biella dok su “Rad-Dar” predstavili zaposlenici Miomir Ilić i Ivan Medjedović. U završnoj temi prvoga dana Djeca, mladi i obitelj nazočnima su se obratili Mirjana Vlaho, voditeljica Caritasova Centra za djecu, mlade i obitelj “Spes” i don Tomislav Ljuban iz “Obiteljskoga savjetovališta”. Radni dio prvoga dana završio je istovremenim odvijanjem radionica za žene i muškarce, a vodile su ih volonterke iz Centra “Spes”, odnosno dr. Josip Bošnjaković, voditelj Bračnoga i obiteljskog savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije. U večernjim satima upriličen je susret s prijateljima i dobročiniteljima Caritasa.
Drugoga dana organizirani su okrugli stol i diskusija na temu Palijativna skrb. Odvjetnik Caritasova hospicija u Rijeci Ivan Primorac prezentirao je ustanovu, a koja je plod zajedničkoga rada Caritasa, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Dr. Marina Bera uime Federalnoga ministarstva zdravstva nazočne je upoznala sa stanjem palijativne skrbi u Federaciji BiH. Uslijedio je okrugli stol na kojemu se opetovano moglo čuti kako BiH uvelike zaostaje za Hrvatskom, a posebice ostalim zemljama iz EU-a kada je riječ o pristupu osobama suočenima s neizlječivim bolestima.
Studijski dani završeni su prezentacijom Caritasova doma za stare i iznemogle s hospicijem “Betanija” u Čapljini. Moderatorica oba dana bila je ravnateljica Caritasova duhovno-obrazovnog centra “Emaus” Tanja Raič-Tarčuki.