Stvoreni za vječnost

Foto: Cnak

ALADINIĆI-DUBRAVE – Za svaku župnu zajednicu zasigurno je jedan od najljepših i najvažnijih dana slavlje patrona župe. Mnogo je razloga bilo za slavlje i ove godine u župi Svih Svetih u Aladinićima na Dubravskoj visoravni. Kao i prošlih godina vjernici su se duhovno pripremali kroz trodnevnicu za svetkovinu Svih Svetih. Sveta ispovijed, krunica, sveta Euharistija bili su najbolji mogući koraci koje su vjernici mogli činiti po uzoru na sve svete. Prvu večer trodnevnice krunicu su predmolili prvopričesnici, a svetu Misu slavio je don Pero Pavlović, župnik župe Rotimlja. Drugu večer trodnevnice krunicu su predmolili krizmanici, a svetu Misu slavio je don Petar Filipović, mladomisnik, kapelan u župi Studenci. Treću večer trodnevnice krunicu su predmolili ministranti, čijim se brojem možemo pohvaliti. Svetu Misu slavio je također mladomisnik, don Domagoj Markić, kapelan župe Neum. Treće večeri ispovjedio se velik broj vjernika zahvaljujući svećenicima svih okolnih župa.
Na svetkovinu Svih Svetih svečano misno slavlje predvodio je mons. Luka Pavlović, župnik katedralne župe u Mostaru. Mons. Pavlović posebno je istaknuo da smo kao vjernici pozvani na svetost i stvoreni za vječnost. Naveo je neke ljude i povijesne događaje koji su se zalagali za svetost, kao i one koji su se borili protiv nje. Župnik don Stipe Gale istaknuo je kako ove godine slavimo i četrdesetu obljetnicu blagoslova naše crkve. Crkvu je 12. kolovoza 1979. blagoslovio biskup dr. Petar Čule. Svemu svjedoči ispisana kamena ploča iznad ulaznih vrata crkve, kao i tadašnji župnik don Ante Đerek, koji je s vjernim pukom zahvaljivao Bogu i na ovoj svetoj Misi. Tadašnji biskupov govor spašen je od zaborava zahvaljujući don Gordanu Božiću i uspješno poslušanom audio snimku. Kao potomci, od srca smo zahvalni svima koji su sudjelovali u izgradnji kuće Božje, naše crkve u kojoj danas svakodnevno primamo i susrećemo našega Gospodina. Plaća im ne će izostati, jer naš Bog vjeran ostaje.
Još jedan razlog za veće ovogodišnje slavlje jesu i dvadeseti Dubravski susreti. Mnogi od pjevača sudjelovali su na misnom slavlju, a potom su se uputili na mimohod KUD-ova od osnovne škole do župne crkve. Sudjelovalo je 16 HKUD-ova predstavljajući svoju baštinu i običaje. Naši prijatelji stigli su iz Vojvodine, Slavonije, Zagreba, Istre, Dalmacije, Srednje Bosne, Hercegovine, Pelješca i Mljeta. Dvadesete Dubravske susrete uljepšali su svojim nastupima: HKUD “Bećarac”, Lepenica; HKUD “Stolac”; KUD “Ivan Goran Kovačić”, Velika; HKUD “Hutovo”; HKPD “Matija Gubec”, Tavankut; HKUD “Domanovići”; KUD “Lazarica”, Pridraga-Zadar; HKUD “Naši korijeni”, Bobanovo Selo; KUD “Trenk”, Nova Gradiška; Ženski vokalni sastav “Koralde”, Zagreb; RKUD “Rudar”, Raša; HKUD “Rotimlja”; klapa “Kurenta”, Mljet; klapa “Dingač”, Pelješac; KUD “Zvuci kamena i krša”, Imotski; HKUD “Dubrave”, Aladinići.
Već dvadeset godina svojom nas glazbom razveseljava i grupa “Konoba”, a ove godine mnoge su privukli i Slavonske lole sa zvucima svojih tamburica. Svi prisutni mogli su uživati u lijepim notama naših glazbenih sastava.
Ne preostaje nam ništa drugo nego zahvaliti dragom Bogu i svima svetima na svim dobivenim milostima, blagoslovima kao i na suncu koje nas je milovalo cijeloga dana.

Izvor: Crkva na kamenu