Susret Caritasa BiH i Hrvatske

Foto: Cnak

POTOCI – U Caritasovu Duhovno-obrazovnom centru “Emaus” u Potocima kod Mostara 22. listopada 2019. održan je godišnji susret predsjednika nacionalnih i nad/biskupijskih ravnatelja Caritasa iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Na sastanku su predstavljene novosti i poteškoće u radu Caritasa u BiH kao i stalna potpora Crkve u Hrvatskoj koja preko Hrvatskoga Caritasa i tradicionalne akcije “Tjedan solidarnosti” pomaže Crkvi i ljudima u Bosni i Hercegovini. Uz ovaj susret održan je i susret djelatnika Caritasa iz BiH i Hrvatske koji su razmijenili svoja iskustva u svezi projekata iz sredstava Europske unije s ciljem jačanja zajedničke suradnje i pripreme projekata za ove fondove.
Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, koji je dan prije predvodio svečano misno slavlje u mostarskoj katedrali, dvojica nacionalnih ravnatelja mons. Tomo Knežević i mons. Fabijan Svalina, kao i ravnatelji i djelatnici nad/biskupijskih Caritasa u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, po završetku radnoga dijela susreta posjetili su Caritasov Pastoralno-socijalni centar “Betanija” u Čapljini.
Upravo je Hrvatski Caritas kroz program “Tjedna solidarnosti s Crk­vom i ljudima u BiH” nekoliko godina, uključujući i ovu, podržavao rad Caritasovih radionica za osobe s invaliditetom “Emanuel” u Mostaru i “Betlehem” u Čapljini, zatim Centar “Sveta Obitelj”, dječji vrtić “Sveti Josip” te Centar za djecu, mlade i obitelj “Spes”.
Također je prošle godine od sredstava “Tjedna solidarnosti” za novosagrađeni dio “Betanije” kupljena profesionalna kuhinja i praonica rublja. Posjetitelji su posjet u Čapljini završili obilaskom Dnevnoga centra i vrta za osobe s demencijom koji su nastali uz potporu projekta “Ne zaboravi”. Nakon toga gosti su posjetili župu i svetište Srca Isusova u Studencima te vodopad Kravica.
Dan poslije, 23. listopada, direktori i djelatnici nad/biskupijskih Caritasa iz Hrvatske i BiH pohodili su Caritasove ustanove za osobe s invaliditetom u Mostaru: “Svetu Obitelj” i “Nazaret” te dječji vrtić “Sveti Josip”.

Izvor: Crkva na kamenu