Susret duhovnih zvanja

Foto: Cnak

HRASNO – U Hrasnu je 22. srpnja, na spomendan Blažene Djevice Marije Kraljice, po 14. put održan susret duhovnih zvanja te župe. Prvi put Susret je održan, po ideji tadašnjega župnika don Nedjeljka Krešića, 2005. godine. Od tada se redovito održava u kolovozu, u srijedu prije Glavosjeka. Teško je naći pravi termin kako bi se skupilo što više zvanja, ali je svakako ljetno vrijeme najprikladnije. Župa Hrasno od svoga osnutka 1762. dala je ukupno, što se znade, 56 duhovnih zvanja: 29 svećenika i redovnika i 27 redovnica. Danas ih je živih 34: 15 svećenika i redovnika, te 19 časnih sestara. Na susret ih je ove godine došlo 15. Župnik i upravitelj svetišta u Hrasnu don Antun Pavlović sve ih je pozdravio na početku svete Mise kao i vjernike koji su sudjelovali u ovom duhovnom susretu. Predvoditelj misnoga slavlja don Ivo Šutalo, biskupski vikar i župnik u Trebinju svetu Misu prikazao je za don Stjepana Batinovića, dugogodišnjega hrašnjanskog župnika, osnivača svetišta Kraljice mira i revnoga promicatelja duhovnih zvanja.
Ovom prigodom ističemo kako je s. Marija Manda Maslać, milosrdnica, 12. svibnja ove godine Bogu zahvalila za 40 godina redovničkih zavjeta u svom samostanu u Untermarchtalu u Njemačkoj, gdje je svetu Misu predvodio rotemburški biskup Fürst. Ovom slavlju prisustvovao je i don Nedjeljko Krešić, Mandin bivši župnik. S. Manda rođena je 29. ožujka 1939. na Borutu od roditelja Joze i Mande Butigan iz Graca. Sestri Mandi od srca čestitamo i želimo svaki Božji blagoslov! U Untermarchtalu danas ima 9 redovnica iz Hrasna: Aloviza Prkačin, Berislava Menalo, Mirjana Obradović, Valerika Kuzman, Draga Maslać, Boža Maslać, Manda Maslać, Cvija Jurković i Marija-Vera Šutalo.
Spomenimo i to kako je ove godine 25. godišnjica ređenja don Vicka Obradovića iz Crnoglava koji je trenutno župnik u župi Feričanci, Požeška biskupija. Od srca čestitamo! Duhovni pomladak u župi Hrasno nije zamro, što nas posebno raduje, jer ova župa duhovno prati i moli za svoga bogoslova Antonija Krešića koji se nalazi na bogoslovnom studiju u Zagrebu.
Nakon svete Mise sve svećenike i redovnice župnik don Antun pozvao je na zajednički objed nakon kojega su ostali u razgovoru, izmjenjivanju životnih i pastoralnih iskustava i razgledanju Svetišta.

Izvor: Crkva na kamenu