Susret katoličkih redovnica i redovnika s pravoslavnim monahinjama i monasima

TREBINJE – Na Uskrsni ponedjeljak, 17. travnja 2017., sedamdesetak redovnica i redovnika koji djeluju na području Dubrovačke biskupije uputili su se u posjet monahinjama i monasima Srpske pravoslavne Crkve koji žive na širem području Trebinja. S redovnicima i redovnicama išao je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a u Trebinju ih je dočekao vladika Grigorije Durić, episkop zahumsko-hercegovački i primorski koji je bio domaćin susreta te je cijeli dan proveo s gostima pokazujući im znamenitosti svoje eparhije na ovom području i upoznajući ih s poviješću i sadašnjošću ovoga kraja. Bio je ovo uzvratni posjet redovništva nakon prvoga susreta ovakve vrste koji je bio održan u Dubrovniku u siječnju 2016.
Redovnici i redovnice prvo su posjetili manastir Svetih Apostola Petra i Pavla nadomak Čičeva, mjesta na četvrtom kilometru jugozapadno od Trebinja. Tu ih je srdačno dočekala igumanija ovog manastira s. Pavla Ćuzulan s drugim monahinjama te ostali pravoslavni svećenici. Gostima iz Dubrovnika pokazali su crkvu podignutu 1906. godine sagrađenu na temeljima crkve iz IV. stoljeća, a u sklopu manastira nalazi se i druga manja crkva obnovljena 2007. godine, dograđena uz postojeću baziliku ispod koje se nalazi i stara krstionica. Manastir je dugo stoljeća bio bez monaštva, a krajem prošloga stoljeća počeo se vraćati ovakav način života u manastir. Prema predanju sačuvanom u narodu u ovom manastiru boravio je sv. Pavao, a nedaleko od njega nalazi se i Pavlova pećina. Biskup Uzinić zahvalio je episkopu Grigoriju na pozivu i majci igumaniji na gostoprimstvu, te napomenuo kako za sv. Pavla postoji tradicija da je bio i na Mljetu. Slijedio je zajednički doručak i druženje, a izmijenjeni su i prigodni darovi. Biskup je monahinjama za uspomenu darovao monografiju dubrovačke katedrale, a zauzvrat je, uz ostalo, dobio štolu i križ.
Dubrovački hodočasnici posjetili su i muški manastir Tvrdoš koji je posvećen Uznesenju Presvete Bogorodice, a kako je izgrađen na stijeni onda nosi ime Tvrdoš. Nalazi se četiri kilometra zapadno od Trebinja, datira iz srednjega vijeka, iako u narodnoj predaji stoji da su ga osnovali car Konstantin i njegova majka Jelena. Pamti dugu povijest građenja, rušenja i ponovnoga građenja i obnavljanja. U sklopu prekrasno uređenoga okolnog prostora nalaze se i vinski podrumi koje su redovnici i redovnice obišli.
Euharistijsko slavlje u katoličkoj katedrali Rođenja Blažene Djevice Marije predvodio je biskup Uzinić, a na slavlju su bili i pravoslavni monasi i monahinje te vladika Grigorije. Dobrodošlicu svima poželio je župnik i biskupski vikar za Trebinjsko-mrkansku biskupiju don Ivo Šutalo.
U homiliji je biskup Uzinić skrenuo pozornost kako postoje oni koji su ostali kod Kristova groba, pa su Krista susreli i povjerovali u Uskrsnuće kao i oni koji su prazan grob zbog materijalnih i drugih interesa protumačili na svoj način. Obraćajući se osobama posvećenoga života, u kontekstu krize redovništva, postavio im je od prije poznato pitanje: Zašto smo mi ostali? – te ih potaknuo na promišljanje odgovora. Otkrivanje pravih razloga zbog kojih su ostali u redovništvu ili monaštvu povezano je i s time da onda mogu zaista biti to što jesu. A potom, bez obzira na međusobne razlike te zahvaljujući temeljnoj sličnosti koja ih sve povezuje a to je vjera u uskrsnuće Isusa Krista, posvjedočiti Krista svima.
U dvorani Centra za filozofiju i teologiju u Trebinju održana su dva predavanja, a moderator je bio predsjednik Centra o. Vladan Perišić koji je pozdravio sve nazočne. Predavači, s. Katarina Maglica, vrhovna glavarica Sestara dominikanki Kongregacije Svetih Anđela čuvara iz Korčule i otac Vukašin Milićević, asistent na Grupi za sistematsko bogoslovlje Pravoslavnoga bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, govorili su na temu: “Misija Crkve u XXI. stoljeću”.

A.T.