Susret misionara Crkve u Hrvata

Foto: http://www.zg-nadbiskupija.hr/

KARLOVAC – Jubilarni, 30. susret misionara Crkve u Hrvata započeo je 30. lipnja misnim slavljem u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novigradu na Dobri kod Karlovca u Hrvatskoj. Domaćin ovogodišnjega okupljanja hrvatskih misionara je Zagrebačka nadbiskupija, a program se održavao do 4. srpnja u karlovačkom kraju uza sudjelovanje misionarki i misionara, nacionalnih i nad/biskupijskih ravnatelja te djelatnika ureda Papinskih misijskih djela (PMD).
Susret je započeo okupljanjem i radnim sastankom ravnatelja u pastoralnom i hodočasničkom centru Vincentium novigradske župe, a uslijedila je Misa koju je predvodio nacionalni ravnatelj PMD-a Bosne i Hercegovine mons. Luka Tunjić u zajedništvu s ravnateljem PMD-a Republike Hrvatske vlč. Antunom Štefanom, nadbiskupijskim ravnateljem PMD-a Zagrebačke nadbiskupije vlč. Jurjem Jerneićem, domaćim župnikom o. Filipom Vicićem i drugim nazočnim svećenicima.
Pozdravljajući goste sa svih strana svijeta, novigradski župnik izrazio je zadovoljstvo što se taj važni misijski događaj odvija i u njegovoj župi koja ove godine slavi 1000 godina postojanja. Mnoštvu okupljenih vjernika riječi pozdrava uputio je i mons. Tunjić, izrazivši radost zbog ovoga okupljanja te u njihove molitve preporučio sve misionare i misionarke. “Katolička Crkva u Africi vodi 1298 bolnica, 5256 ambulanti, 229 centara za liječenje gube, 632 staračka doma, 1728 bračnih savjetovališta, 1398 jaslica, 2099 vrtića, 14.711 predškola, 48.673 osnovne škole… Uz to, Katolička Crkva u Africi brine se za 1,444.069 vrtićke djece, 21,713.116 osnovnoškolaca, 83.298 srednjoškolaca i 177.395 studenata”, prenio je mons. Tunjić informacije agencije Fides. Podsjetio je i na druge potrebe siromašnih u svijetu na koje misionari odgovaraju na razne načine, kao što je činio i pokojni misionar fra Vjeko Ćurić koji je, uza sve što je učinio, dao velik doprinos razvoju poljoprivrede u Ruandi. Naveo je i važne misijske datume i akcije, poput predstojeće MIVA-e kojom se uz sv. Kristofora (25. srpnja) i kroz cijelu godinu prikupljaju sredstva za nabavku vozila za misionare, te pozvao vjernike da se u njih uključe.
Vlč. Štefan kazao je kako je ovaj susret s 30-godišnjom tradicijom iznimno važan jer okuplja i ujedinjuje na slavu Božju misionare i one koji im pomažu. Predstavio je ravnatelje PMD-a te misionarke i misionare: don Ivana Stojanovića (Gana), o. Tomislava Mesića (Tanzanija), fra Ivicu Perića (Ruanda), o. Milana Knezovića (Brazil), don Velimira Tomića (Tanzanija), don Danka Litrića (Ruanda), s. Ana Mariju Maleš (Nigerija), s. Mirjam Filipović (Haiti), s. Jacintu Petrović (Benin), s. Fides Babić (Čile), s. Agneziju Bilić (Ruanda), s. Blaženku Barun (DR Kongo), s. Mirjam Bubnić (Rusija), s. Lenku Čović (Ekvador), s. Klementinu Banožić (Ekvador), s. Beatricu Krstačić (Brazil). Uz njih je bila i s. Liss Mata Soto iz Ekvadora. Svi su izrekli kratko svjedočanstvo, poručivši kako svi mogu biti misionari. Pozvali su vjernike da ih prate svojim molitvama i zahvalili moliteljima i darovateljima koji im omogućuju djelovati među onima kojima su duhovno i materijalno potrebni.
Nakon višednevnih duhovnih i radnih sadržaja nacionalni ravnatelji i misionari izrazili su zadovoljstvo zbog iskustava jubilarnoga 30. susreta koji je obogatio i misionare i one s kojima su se susretali, napose vjernike u brojnim župama karlovačkoga kraja.

Izvor: Crkva na kamenu