Sv. Ante – borac za Istinu u Bogu

Foto: Cnak

SUTINA – Župa Sutina proslavila je svečanim euharistijskim slavljem 13. lipnja 2018. svoga nebeskoga zaštitnika sv. Antu Padovanskoga (Lisabon, 1195. – Padova, 1231.; svetac od 30. svibnja 1232.; Doctor evangelicus – Evanđeoski naučitelj od 1846.). Misu toga blagdana predvodio je župnik dviju mostarskih župa u Cimu i Ilićima don Ivan Perić, graditelj dviju crkava u Mostaru: na Rudniku i u Ilićima-Cimu. Za vrijeme te Mise pjevao je Zbor mladih iz crkve Dobroga Pastira u Ilićima-Cimu.
Ovome misnom slavlju prethodila je molitva kroz trinaest utoraka, zatim devetnica, kao i duhovna trodnevnica, a molilo se za sve nakane i potrebe te župe kako bi njezini vjernici uvijek ostali Božji pod moćnim zagovorom sv. Ante. Župnik don Slaven Ćorić pripremio je sve da te duhovne priprave proteknu u istinskoj molitvi i razmišljanju, kao i opredjeljivanju za one vrijednosti u ostvaraju svoga ovozemaljskog života, što ih je živio i drugima propovijedao, tumačio i poticao na ostvarenje u duhu vjere naučitelj Crkve sv. Ante. U tome su mu pomogli i okolni župnici, koji su bili na raspolaganju za ispovijedanje vjernika tijekom triju duhovnih večeri, kao i pozvani predslavitelji i propovjednici: don Joko Blažević, župnik iz Vinjana; don Ante Čarapina, župni vikar iz Neuma i fra Valentin Vukoja, župnik iz Posuškoga Graca. Svaki od njih poveo je sa sobom svoje mlade i poletne pjevače, koji su s radošću obavili svoje služenje sviranjem i pjevanjem misnih dijelova i duhovnih popijevki za vrijeme ovih triju večeri. Spomenimo i to da je u trećoj večeri duhovne obnove obavio fra Valentin blagoslov djece i trudnica kojih je bilo popriličan broj, što vraća svjetlost u ova teška vremena seoba i neprimjerenih teorija.
Župnik don Slaven na kraju svake Mise u trodnevnici, kao i na sam dan sv. Ante izrekao je zahvale Bogu, koga je cijelim svojim bićem volio i kojemu se neprestance molitveno zahvaljivao ovaj Svetac. Uza zahvale Bogu izrekao ih je i svojim vjernicima na lijepom odzivu, kao i svima koji su sudjelovali u ostvaraju ovoga slavlja Božjega miljenika Portugalca sv. Ante Padovanskoga, koji se dobro ukorijenio u naše hercegovačko podnebesje s kamenjarom i čvrstim tlom. Sve nas je pozvao da usvojimo vrline ovoga Sveca kojima ćemo osvojiti ovaj svijet i nebo unatoč krivim naucima što vladaju u ovo naše vrijeme.

Izvor: Crkva na kamenu