Sv. Ilija – borac za ljudsko dostojanstvo

Foto: Cnak

KRUŠEVO – Čašćenje proroka Ilije u hrvatskom narodu u BiH prisutno je još od 1734. godine. Njemu u čast posvećeno je više župnih i filijalnih crkava te kapelica kako ovdje, tako i u Republici Hrvatskoj. Župa Kruševo od svoga osnutka 1924. posvećena je upravo proroku Iliji. Taj je duhovni gorostas živio i djelovao u 9. stoljeću prije Krista. Proroka Iliju danas predstavljamo kao simbol borbe za ljudsko dostojanstvo koje je na mnogim područjima ugroženo. Čak i Isus Krist u Svetom Pismu govori o proroku Iliji koji je postao svjedok Njegova preobraženja.
Za svetkovinu sv. Ilije proroka župa Kruševo pripremala se devetnicom koja je započela u nedjelju 11. srpnja. Ovogodišnja misna slavlja u devetnici predslavili su dijecezanski mladomisnici te don Slaven Ćorić i župnik don Ljubo Planinić. Poglavito svečano bilo je na proslavi Blažene Djevice Marije – Gospe Karmelske, koju su Kruševljani počeli štovati od 2013. godine. Misno slavlje u 19 sati na Gospu Karmelsku predslavio je don Ilija Drmić, župnik u Rašeljkama na Bušku blatu, uz koncelebraciju don Đure Bendera te kruševskoga župnika don Ljube.
Na dan svetkovine sv. Ilije proroka slavljene su dvije svete Mise. Rana sveta Misa bila je u 7,30 sati koju je predvodio župnik don Ljubo. Po završetku rane Mise uslijedile su pripreme za svečanu svetu Misu u 11 sati koju je predslavio svećenik zadarske nadbiskupije don Dario Tičić, župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije na Belafuži. Zajedno s don Dariom došao je i don Luka Šustić, župnik Slivnice i Islama Latinskoga. Na toj svetoj Misi koncelebriralo je 12 svećenika uz prisutne bogoslove i župne ministrante te oko 1000 štovatelja sv. Ilije proroka. Misno slavlje pjesmom su uzveličali župni zborovi “Horeb” i “Gospa Karmelska” pod ravnanjem prof. Drage Solde.
U propovjedi don Dario je objasnio ulogu Ilije kao proroka u vremenima prije Isusova dolaska. Određeni su ljudi smatrali da je Ilija zapravo Spasitelj koji je došao otkupiti svoj narod, jer je prinio žrtvu te zazvao ime Gospodina Boga kako bi se oganj s neba spustio. Drugi su također smatrali da je Ilija Otkupitelj jer svoj život nije završio smrću nego je, prema Bibliji, uznesen kolima s ognjenim konjima u nebesku slavu dok je razgovarao s prorokom Elizejem.
Pri kraju svetoga misnog slavlja župnik je zahvalio svima u organizaciji i sve prisutne pozvao da ovogodišnju svetkovinu sv. Ilije proroka provedu u dostojanstvu i veselu ozračju.

Stipe Gabrić

Izvor: Crkva na kamenu